Smutná úloha levice

 

Druhé kolo regionálních voleb ve Francii vyhrála pravice vedená bývalým prezidentem Sarkozym. Vládnoucí socialisté se umístili s poměrně velkým odstupem druzí. Těsně za nimi skončila Národní fronta Marine Le Penové.

  

Není příliš důvodů k jásotu a levice nemá k oslavám důvod žádný. Národní fronta s vyhraněně protievropským programem, která bývala ještě před relativně nedávnou dobou vyloženě marginální stranou, získala ve druhém kole téměř třicet procent všech odevzdaných hlasů.

 

Potvrdily se tak dvě skutečnosti, na které francouzští politologové upozorňují již delší dobu.

 

V prvé řadě to, že neustále roste počet voličů, kteří nepovažují standardní levici a pravici za nějaké politické alternativy, nýbrž za dvě strany podporující ten samý a pro ně stále více nedůvěryhodný systém. Tento dojem je ve společnosti ještě mnohem hlubší, politický výraz nedostala jen díky tomu, že velká část občanů, kteří mají k takovému systému rostoucí výhrady, k volbám vůbec nechodí.

  

Druhou závažnou věcí, kterou volby potvrdily, je skutečnost, že levice představuje ve "státotvorném tandemu" ten slabší článek. Úloha levice se stále více redukuje na podporu pravice pod heslem - demokracii si rozvracet nedáme.

  

Umírněná pravice tak využívá vzestupu pravice radikální k tomu, aby levici více či méně úplně paralyzovala a znemožnila jí realizovat jakkoliv krotký program. 

  

Taková situace není specifická pouze pro Francii. V Evropském parlamentu slouží hrozba zatím spíše okrajových protievropských sil k tomu, aby socialistická levice podporovala lidoveckou pravici i tam, kde razí program blízký neoliberálům. Prvek levicový pak najdeme  spíše jen v rovině vzletných proklamací, praktické kroky kopírují priority pravice.

  

U nás doma je situace ještě o něco absurdnější. Levicová sociální demokracie je ve vládě korigována svými dvěma napravo od ní stojícími partnery i přesto, že žádnému výraznému nebezpečí ze strany ultrapravice zatím nečelíme. Kam by mohla naše vládní levice ještě vůbec ustoupit v případě, že by se nebezpečí radikální pravice vynořilo, to je velká záhada.

  

Pokud budou dosavadní trendy pokračovat, bude se levice v Evropě stále více propadat. Málokterý volič sužovaný sociálními problémy totiž pochopí, že levice je zde především od toho, aby pomáhala udržovat u moci neoliberální pravici se zdůvodněním, že pravice neliberální je přece samozřejmě větší zlo.

Prof. J. Keller

Přišlo e-mailem