Smíření 2016

  

Na podzim roku 1946 skončil "organizovaný odsun" tří milionů německy mluvících Čechoslováků. Na podzim roku 2016 chceme alespoň pár desítek pamětníků této smutné kapitoly našich dějin pozvat do Prahy, aby s námi mohli 5. listopadu v kostele sv. Antonína na Praze 7 prožít Koncert smíření s doprovodnou výtvarnou instalací akademické sochařky Josefíny Jonášové. Na koncertě zazní i skladba hudební skladatelky Elišky Cílkové napsaná přímo pro tuto příležitost na text vysídlené Christel Palme.

 

Vedle koncertu připravujeme v rámci projektu Smíření 2016 panelovou výstavu Pod jednou střechou mapující osudy rodin, jež musely po válce opustit své domovy a rodin, které nyní v jejich domech žijí a s původními obyvateli udržují přátelské kontakty. K této výstavě proběhne 2. listopadu v kině BIO OKO doprovodná debata.

Projekt Smíření 2016 připravují organizace Antikomplex a Sdružení Ackermann-Gemeinde pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana a starosty Prahy 7 Jana Čižinského.

Projekt je podpořen z Česko-německého fondu budoucnost, Hans Seidel Stiftung, bavorského Ministerstva práce, sociálních věcí, rodiny a integrace a dotace Prahy 7.

http://www.antikomplex.cz/smireni-2016.html
http://www.ackermann-gemeinde.cz/cinnost/projektsmireni2016/

 Přišlo e-mailem