Skutečný cíl USA na Blízkém východě - Írán

 

Bývalý velvyslanec Indie v Turecku a Uzbekistánu Bhadrakumar tvrdí, že skutečným cílem USA na Blízkém východě není osvobození Sýrie nebo porážka IS, ale „zadržování Íránu“.

 

Bhadrakumar si klade otázku: Vypadá to, že USA nehledají možnosti k vytvoření protiteroristické koalice k boji proti IS v Sýrii v souladu s dohodou. Bude v tom případě v Sýrii pro USA přednostní porážka IS nebo zadržování Íránu?“ Spojené státy mají za to, že ze strany regionálních spojenců, což jsou především Izrael a Saúdská Arábie, je hlavním požadavkem zmenšení vlivu Íránu v Iráku, Sýrii a Libanonu, navíc se jedná o nedílný prvek americké hegemonie na Blízkém východě. Pokud by se situace v Sýrii stabilizovala a severní a východní část Sýrie by byla pod kontrolou USA, bylo by možno položit plynovod z Kataru na evropský trh. Tato myšlenka je v pozadí událostí téměř 10 let.

 

Šéf velení amerických ozbrojených sil Votel prohlásil v Senátu dne 9. března, že za podporu syrské vlády je odpovědný Irán. USA nemají snahu přidat  se do spojenectví s Ruskem a jinými silami k potření IS. Co se týká ostatních skupin extrémistů, mají USA dvojakou pozici.

 

Bhadrakumar uvádí, že USA by měly podpořit Chalífu Haftara, velitele libyjské armády, který zůstává věrný zvolené vládě: „Haftar je jedinou postavou, která má možnost v chaotické Libyi zvítězit nad teroristickými skupinami a přinést jakousi stabilitu zemi do myslitelné budoucnosti. Namísto toho však pokračuje politika USA z Obamovy éry, spočívající v nízké intenzitě západní intervence a ve skryté podpoře islámské milice, která Haftara vytlačuje. V Libyi je to stará historie – získání kontroly nad jejími ohromnými zásobami ropy. Ne nadarmo jsou ropné přístavy v Libyi v posledních měsících bojů v centru pozornosti.“

 

Převzato z Vestikavkaza.ru

23. března 2017

outsidermedia.cz