Situace na Donbase se mění na otevřenou válku

  

Sílící ostřelování území Doněcké národní republiky, které v posledních dnech provádějí OSU ve dne i v noci, vyvolávají mezi místním obyvatelstvem mnoho zvěstí, předpokladů a hlavně nepokoj. Korespondent IA Novorossia se spojil s vojenskou zpravodajkou Marinou Charkovou se žádostí o komentář k situaci z pozice zkušeného válečného zpravodaje, který často pobývá na pozicích Ozbrojených sil DNR a stýká se s vojáky republiky, ale zároveň také z pozice místní obyvatelky, která po celou dobu války žije v Doněcku.

 

Okomentujte prosím situaci na frontě. Co můžete říci o charakteru útoků ukrajinských vojáků?

 

Marina Charkova: Situace na frontě v posledních dnech prudce eskalovala. Potvrzuje to řada útoků OSU na pozice armády DNR a přímo na města i vesnice Donbasu. Příměří bylo fakticky zmařeno. Kromě taktiky teroristického ostřelování civilního obyvatelstva přešli ukrajinští vojáci k otevřeným aktivitám na celém úseku fronty. Vojenské střety, které probíhají na Světlodarském oblouku, na jižním křídle v blízkosti Kominterna, Dokučajevska, Jelenovky, na západních a severozápadních hranicích Doněcka v rajonu Alexandrovky a Trudovska, v blízkosti Jasinovaté na avdějevském směru, v obci Spartak a u doněckého letiště, mají zuřivý, krvavý charakter. Pokud dříve situace vypadala jako poziční konfrontace, pak se nyní podle mého názoru změnila na otevřenou válku bez jakýchkoli limitujících faktorů.

 

Na průlom obrany jedou OSU s nasazením obrovských sil, s pečlivým průzkumem, nahromaděním rezerv a zdrojů, dlouhotrvající dělostřeleckou přípravou a s využitím prostředků elektrotechnického zabezpečení – před útoky byla přerušena komunikace, aby byla narušena koordinace jednotek republikové armády. Nyní OSU podniká útočné akce a nepočítá ztráty. Prvotní taktikou je obsazení nárazníkových zón, nových pozic a opevnění se na nich, takže používají, co se dá ;. V důsledku dochází k tvrdým konfrontacím, když za kontrolu nad stovkami metrů území platí životy desítek vojáků. Souběžně s těmito boji OSU a národní bataliony vedou ostřelování obytných čtvrtí a ničí infrastrukturu měst. Hynou civilisté, hoří domy, nemocnice, závody. Co se týče stupně bojů, v některé dny a noci se situace ničím neliší od tragického srpna 2014. Leden 2017 nepřinesl ani vítězství, ani mír, ani stabilitu. Nicméně o jaké stabilitě se dá mluvit, když nepřítel se nevzdává a na města beztrestně rozsévá smrt a zkázu už třetí rok?

 

Myslíte, že to jsou provokace související s politickou situací, nebo je to příprava před mohutným útokem? Likviduje armáda DNR palebné pozice nepřítele?

 

Marina Charkova: Myslím, že obnovení bojů souvisí se dvěma faktory. Na mezinárodní úrovni Ukrajina ukazuje svým novým americkým kurátorům z týmu Trumpa, že „ще не вмерла“ (ještě neumřela) a je dost silná na to, aby byla protiváhou Rusku. Pro vnitřní politiku se válka stala faktorem vysvětlujícím těžkou hospodářskou situaci země a současně faktorem mobilizujícím: pokud ukrajinské rodiny pochovávají své syny, pak budou na vině „rusko-separatistické“ síly a ne administrativa Porošenka a těch generálů, kteří poslali jejich blízké na jatka.

 

K masivním útokům. Takový úkol jasně stojí před OSU, které nezvyšují svou bojovou připravenost a mobilitu náhodou. Tam se rychle učí, jak reagují štáby DNR, jak rychle jsou povolávány posily, v jakém stavu se nacházejí – od logistiky až po psychologický stav vojáků. Zkrátka OSU se na masívní útok připravují a prostě jen čekají na ten správný okamžik: změnu politické konjunktury nebo nějaké kritické oslabení republik. A tak klamat sami sebe na toto téma není vhodné. Mýty jako „Ukrajina se sama rozpadne“, „OSU se bajonetem obrátí proti vládě“, „radikálové smetou Porošenka“ a další je třeba přenechat propagandistům. Ani vojáci, ani sami obyvatelé republik nesmějí propadat iluzi, že „Trump přijde – pořádek zavede“ a mír sestoupí na Donbas tak nějak sám od sebe. Současná kyjevská vláda ani ukrajinští vojáci topící se až po krk ve vlastní krvi nemají jinou cestu. Takže odveta je pro ně přednostní variantou.

 

K potlačení pokusů o průlom a ukončení barbarského ostřelování obytných oblastí, škol a nemocnic ze strany OSU je nedostatek reagování podobný smrti. Pokud by se nepřijímala zrcadlová opatření vůči nepříteli, to by už za situace tří tisíc ostřelů denně dávno ze všech měst zůstal jen popel a ruiny.

 

Zdroj: http://politikus.ru/events/90013-situaciya-na-donbasse-transformiruetsya-v-otkrytuyu-voynu.html

Nwoo.org