Siluanova a Najbullinovou je nezbytné poslat na závod

Sergej Glazjev

 

Poradce prezidenta Ruské federace k problematice regionální hospodářské integrace, Glazjev, se domnívá, že je nutné poslat vedoucí ministerstva financí a centrální ruské banky do praxe na závody.

Ve své stránce na sociální síti Twitter napsal, že hlavy těchto útvarů (jsou to Anton Siluanov a Elvira Najbullinová – poznámka redakce) "vyprávějí pohádky" o adaptaci průmyslu na nestabilní sazby směnných kurzů rublu. Kromě toho napsal, že "úvahy úředníků o adaptaci ekonomiky na chaos - to je obvyklé bloudění slepých mezi třemi sosnami s písničkou o východu z lesa do 3 let".

 

Připomeňme, že Sergej Glazjev dost často kritizuje ruskou centrální banku a ekonomický blok vlády. Zejména vyzývá k aktivní monetární stimulaci tištěním peněz a snížení úrokových sazeb. To samozřejmě pomůže podpořit ekonomiku, ale je třeba poznamenat, že za současných okolností takové jednání zvýší riziko devalvace rublu a růstu inflace, což bude mít nepříznivý vliv na reálné příjmy obyvatelstva a poptávku spotřebitelů.

 

Glazjev nedávno kritizoval vyjádření první místopředsedkyně centrální banky Xenie Judajevové o "nové realitě" v ekonomice. "Nezaměřovala bych se na slovo" krize ". Naši situaci nejlépe popisuje termín "nová realita", což znamená, že to nejsou dočasné potíže, ale nové souřadnice, ve kterých bude fungovat naše ekonomika. A v této nové realitě existují různé možnosti, "- řekla Judajevová.

 

Poradce prezidenta řekl, že akce centrální banky by mohly vést k "ekonomické katastrofě" a "nová realita", o které mluví jednotliví představitelé centrální banky, to je "stagflace, ukončující ekonomický růst". Přitom, bez této „nové reality“, vytvořené bezprostředně centrální bankou Ruska, by ekonomika země rostla ročně o 6-8%.

 

8.4.2016 , Glazjev

http://ktovkurse.com/a-vy-kurse/glazev-siluanova-i-nabiullinu-neobhodimo-otpravit-na-zavod

 

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf