Šest důvodů, proč Čína a Rusko dohánějí americkou armádu

Proč končí vojenská převaha

 

Čína a Rusko stále vojensky za USA zaostávají. Ale obě země vykazují překvapivé objevy, které - někdy na magistrále budoucnosti - mohou ohrozit americkou hegemonii.

 

The Washington Times hlásil minulý měsíc:

 

Ministr obrany Ashton Carter ve středu varoval, že Rusko a Čína rychle překonávají náskok vojenské techniky USA. Nekonzistentní vojenské rozpočty a pomalejší inovace ohrožují americké vedení ve vojenském světě.

 

"Je evidentní, že státy, jako Rusko a Čína realizují vojenské programy modernizace k ukončení technologického zaostávání za Spojenými státy," pokračoval. "Je to rozvíjením platforem, jejichž cílem je zmařit naše tradiční výhody projekce síly a svobody pohybu. Vyvíjejí a staví nová a moderní letadla a rakety, křižníky, proti-lodní a proti-letadlové rakety, které mají delší dosah a jsou přesnější. "

 

Ministr obrany vydal toto varování před tím, než Rusko ohromilo USA svými  střelami dlouhého doletu  a prostředky elektronického boje .

 

Jak  se to stalo, když americké vojenské výdaje jsou větší než zbytku světa ?

 

Zde je šest důvodů ...

1. Korupce a „nenažranost“. Amerika utrácí velké procento ze svých výdajů na obranu  na zbytečné vojenské programy, které:

- generálové říkají, nejsou užitečné, a ani se nesnaží být,

- nadbytečný personál, programy a systémy, které nezvyšují naši bojeschopnost,

- zařízení, které je vyvinuto a pak okamžitě zastaveno před tím, než se vůbec použije,

- Peníze se vyhazují na směšné věci, jako vnitřní bezpečnosti semináře s názvem "zabili Ježíše také Klingoni?" a sídla a osobní kuchaře pro generály

 

Ve skutečnosti - jak vám řeknou mnozí výherci loterií a sportovní hvězdy, je snadné utratit obrovskou sumu peněz za pár let bez disciplíny. A obyčejná stará korupce způsobuje  vyplýtvání obrovské sumy a výrazně oslabuje naši národní bezpečnost

 

O jakých částkách mluvíme?

No, je tady nějaký údaj : 8.5 bilionu dolarů daňových poplatníků Přidělených Kongresem Pentagonu od roku 1996 , které nebyly nikdy vyúčtovány.

 

2. Boj ve špatných válkách. Těsně související otázkou je, že válečné zásahy jsou promarněné, rozšířeny jsou malé a rozptylující války, které snižují naši národní bezpečnost.

Války v Iráku a Afghánistánu byly nejdražší v historii USA, které stály mezi 4 biliony až $ 6 biliony dolarů. A další sumy peněz jsme utratili na provedení změn režimu v Libyi, Sýrii a jinde.

 

Ale tyto války jen způsobily že ISIS  a  Taliban  jen vzkvétají.

Ve skutečnosti způsobuje většina našich výdajů na obranu, a to doslova, naši menší bezpečnost, protože utrácíme peníze na špatné války :

- svrháváme umírněné, kteří pomáhají zajistit stabilitu,

- vyzbrojujeme a podporujeme brutální diktátory, což je jeden z hlavních důvodů, proč teroristé chtějí zaútočit na USA,

- bojujeme v sérii válek za naftařský byznys, namísto za naši bezpečnost,

- vynakládáme obrovské sumy peněz na hromadný dozor, ale špičkoví bezpečnostní odborníci se shodují, že masový dohled z nás dělá více náchylné k teroristům (zaměřujeme se  na  nesprávné lidi )

 

3. Nikdy nekončící válka ničí ekonomiku. Jsme v nejdelší nepřetržité válečné periodě   v historii USA. Válka v Afghánistánu trvá už 14 let ... tak dlouho, jako občanská válka ( 4 roky ) , První světová ( 4 roky )  a Druhá světová válka ( 6 let )  dohromady.

Války, které brzdou jsou hrozné pro naši ekonomiku . Slabá ekonomika - naopak - ztěžuje udržení vedoucí role ve vojenské síle v dlouhodobém horizontu.

A Američané nemocní a unavení z válek. Pokud bude naše národní bezpečnost skutečně ohrožena, může být pro vládu těžké vyburcovat nás k povinnosti a motivovat.

 

4. Více zboží za méně peněz. Čína je největší světovou ekonomikou, pokud se měří "paritou kupní síly" ... což znamená, kolik Číňané mohou koupit v jejich místní měně, v jejich místní ekonomice. A to se projevuje.

Proto Čína může koupit lokálně vyráběných vojenských dílů a služeb více levněji  než mohou Američané.

 

Jak Bloomberg  uvedl v minulém roce:

Nejhůře placení američtí vojáci vydělávají asi 18.000 $ ročně. Pro srovnání, v roce 2009, oproti ekvivalentnímu čínskému vojákovi, mu bylo vyplaceno devětkrát tolik. Jinými slovy, v roce 2009 bylo možné najmout asi devět čínských vojáků za cenu jednoho amerického vojáka.

A toto číslo ještě nevypovídá o zdravotní péči a dávkách pro veterány. Ty jsou v USA mnohem vyšší než v Číně, i když přesná čísla je obtížné získat Je to v důsledku vyšších cen v USA za zdravotní péči, vyšších cen obecně, a protože USA jsou štědřejší než Čína, pokud jde o to, co platí svým vojákům. Platy a výhody dohromady představují významné procento vojenských výdajů.

 

Ale náklady na pracovní sílu nejsou jediná věc, která je v Číně levnější. Všimněte si, že čínský hrubý domácí produkt v hodnotě oceněné tržními směnnými kurzy je pouze dvě třetiny HDP v paritě kupní síly. To znamená, že jako jiné rozvojové země, Čína prostě platí nižší ceny za spoustu věcí. Některé vojenské vstupy - olej, například, nebo měď - bude možné zakoupit na světových trzích, a na cenové hladině nebude záležet. Pro ostatní, stejně jako složitou techniku, budou náklady dost podobné. Ale jiné věci - potraviny nebo v tuzemsku vyráběné výrobky - budou mnohem levnější, pro rozvojové rivaly USA, než pro USA

Pro ty, kteří sledují globální bezpečnostní otázky byly informace o tomto problému známy dlouhou dobu. Ale nějak tato skutečnost nepronikla do vědomí vědátorů nebo se nedostala do pěkných grafů.

 

5. Špionáž. U.S. Naval Institute, Fiscal Times a další dokládají, že Číňané výrazně zrychlili svůj zbraňový vývoj špehováním Západu a bezostyšným kopírováním našich vojenské vynálezů a návrhů.

V případě, že by NSA a další špionážní agentury použily své prostředky k zastavení zahraničních vlád v kradení našich „korunovačních klenotů“, místo jejich použití pro získání drobných výhod pro hrstku Knuckleheads – byli bychom na tom mnohem lépe, než dnes.

 

6. Geograficky je Rusko téměř  dvakrát větší, než USA. Rusko a Čína jsou dohromady tak velké, vytvářejí takový obří pozemní pás, mnohem blíže k Blízkému východu než Amerika, že to dává jejich armádám výhodu.

 

Bloomberg  poukazuje na to :

USA, které se nacházejí v klidné, relativně neobydlené západní polokouli, jsou velmi daleko od místa dohledného konfliktu. Čína nebude napadat Colorado ( sorry fanoušci "Red Dawn"! ), ale mohla by napadnout Tchaj-wan nebo Indii. Jednoduše dostat naše síly na druhou stranu světa by vyžadovalo obrovské mimořádné náklady.

 

Z poznámek k národním zájmům:

"Porazit Čínu v těchto scénářích ( na Tchajwanu a v Jihočínském moři ) by nicméně mohlo být obtížné a nákladné pro Spojené státy" primárně v důsledku geografických výhod, které má Čína, stejně pro specifické systémové schopnosti. "

***

Nedávná zpráva RAND, „ Vojenské skóre US Čína.“.. tvrdí, že Čína dohání USA, je stále více asertivní a sebevědomá, a má zeměpis na své straně.

A blízkost Ruska k Ukrajině, Pobaltí a dalším sousedním zemím jí dává obrovskou výhodu.

 

Postscript: Je smutné, že jsme promrhali své zdroje, válečné hry ukazují , že USA již nejsou neporazitelné.

Původní zdroj tohoto článku je Washington's Blog

Copyright © Washington's Blog, 2015

Global Research,  29.10. 2015, Washington's Blog

http://www.globalresearch.ca/six-reasons-why-china-and-russia-are-catching-up-with-the-u-s-military/5485304

Volný překlad pro České národní listy :  P. Rejf