Sen Německa o nadvládě v Evropě se stává skutečností

Michael Heseltine

 

Dmitrij Něrsesov, 27.3. 2017     

25. března při příležitosti 60. výročí EU se v Římě konal slavnostní summit EU - ale už ve zkrácené podobě, bez Británie. A den předtím v Londýně byl slyšet hlas britského politika patriarchy Lorda Heseltina, který varoval: Právě Německo má velkou šanci realizovat svůj sen o úplné dominanci v Evropě. Co nebylo dosaženo ve druhé světové válce, může být  získáno mírovými prostředky.

 

Oslava 60. výročí EU měla velmi symbolické detaily. Například na setkání v Římě neudělalo 27 evropských lídrů jediné gesto, prokazující solidaritu s Británii, která byla před několika dny postižena teroristickým útokem jednotlivce.  Zdá se to být jasné: Británie se nezúčastnila římských oslav a obecně opustí EU. Nicméně takové přehlížení londýnské tragédie nedávnými spojenci vypadá významně.

 

Stojí za pozornost, že účastníci summitu byli přijati ve Vatikánu papežem. Ve svém projevu papež zdůraznil, že „organizace umírají, nehledí-li do budoucnosti.“ Předpokládá se, že toto gesto je také docela symbolické: přikládá (dále jen - kontinentálnímu) evropskému projektu duchovní, či spíše náboženský rozměr, něco jako „boží záměr“. To je z hlediska pozice EU v moderním světě velmi důležité.

Mezitím se blíží datum zahájení úředních postupů „BREXITU“. Londýn ve středu plánuje použít článek 50 Smlouvy o ES. Za této situace bude mnohem tvrdší postoj Bruselu proti odchodu Británie z EU. To znamená, že nejvyšší evropští představitelé zřejmě mají v úmyslu „potrestat“ Brity. Tvrdí, že postoj EU při jednáních s Londýnem bude „tvrdý“ a „bez naivity.“

 

Tato fráze, že EU nebude „naivní“, se stala téměř oficiálním sloganem, jak byla opakována různými evropskými činiteli, včetně Evropské komise i předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem. Britský tisk věnuje této skutečnosti pozornost, zjevně chce připravit veřejné mínění na to, že proces „BREXITU“ nebude bez bolestivých a hořkých sporů.

 

V této souvislosti vyvolal značný zájem neočekávaný komentář patriarchy britské politiky  83-letého konzervativce Lorda Heseltina, ve kterém popsal chmurné dalekosáhlé důsledky odchodu Británie z EU.

 

Hlavním smyslem toho, že Británie opustila EU, je skutečnost, že zanechala Evropu napospas Německu. Napříště Berlin dostane šanci konsolidovat kontinentální Evropu pod svým vlastním vedením. Podle názoru Lorda Heseltina nebylo tohoto strategického cíle dosaženo v Německu během druhé světové války Hitlerem, ale teď může být téhož cíle dosaženo mírovými prostředky. „Německo prohrálo válku, ale dáváme mu do rukou šanci vyhrát mír.“ - řekl politik.

 

Podle logiky Heseltina, význam evropské integrace spočíval nejen v konstrukci sjednocené Evropy, ale v neposlední řadě v odradění německých ambicí. A v tom hrála nejdůležitější roli Británie, jejíž účast v Evropské unii umožňovala zachovat evropskou rovnováhu. Výstup Velké Británie z Evropské unie odstraní všechna omezení Německa. A to znamená „zradu“ cílů a ideálů, za které Britové bojovali ve druhé světové válce. Tak usuzuje Lord Heseltine.

 

Toto tvrzení si zaslouží analýzu.

Za prvé, skutečností je pozoruhodný návrat aktuální politické debaty do podmínek a logiky specifických  do poloviny minulého století. Dojemné vzpomínky na události před 60 lety pěstované v EU, postavil Lord Heseltine proti dalším obrázkům z minulosti. Připomněl Evropanům podmínky, v nichž se evropský projekt narodil a pro řešení jakých úkolů byl určen. A slovům papeže, že organizace „zemřou, pokud nehledí do budoucnosti“, oponoval tezí o podobném nebezpečí při zapomínání na minulost.

 

Za druhé, velmi zajímavý je odkaz Heseltina na něco takového jako je „evropská rovnováha“. To je - velice starý výraz, svého druhu šifra, ve které je skryta téměř celá evropská historie: ve snaze o dosažení této proslulé rovnováhy spolu Evropané bojovali po stovky a stovky let.

 

Není náhodou, že při růstu a vývoji evropské integrace, EHS a pak EU byla samotná koncepce rovnováhy zapomenuta. A to tak, že za nejdůležitější princip není považována rovnováha, ale integrace demokracií. Vyhlašuje se, že právě tato integrace Evropy zajistila nejdelší období míru v historii. To je jeden z „oficiálních sloganů“, věnovaných aktuálním oslavám.

 

Ale Heseltine opět vytahuje na světlo zapomenutou „rovnováhu“, varujíce: duchy minulosti nikam nezmizely,  problémy a rozpory, které způsobily dvě světové války, nebyly překonány. Podařilo se je udržet pod pokličkou až do dnešního dne, ale teď, při vystoupení Velké Británie z Evropské unie, jsou mechanismy jejich zadržování rozbity. Takže nebuďte překvapeni, pokud se po určité době historie vrátí.

 

Pro ilustraci toho, co je v sázce, je možné uvést známou formuli Adolfa Hitlera, který popisuje evropskou politiku: Francie se snaží zabránit dominanci Německa a Británie se snaží, aby se na kontinentu zabránilo vzniku jedné dominantní síly.

 

Pokud jste si přečetli prohlášení Lorda Heseltina se zvážením této formule, můžete vidět, že jeho slova jsou velmi vážným varováním adresovaným Německu: Ano, Britové odešli z EU a ztratili zadržovací mechanismy proti nárokům Berlína. Ale nezapomněli jsme  na poučení z minulosti a stále je pro nás německá nadvláda na kontinentu nepřijatelná. Takže budeme připraveni použít i jiné mechanismy, metody a techniky, aby se tomu zabránilo.

 

Zdá se, že Evropané to chápou. Proto si nekazili oslavu v Římě soustrastmi adresovanými do Londýna.

 

https://www.pravda.ru/world/europe/european/27-03-2017/1328698-europe-0/

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf.