Selektivní svědomí

 

   Několik set vědců, badatelů a vysokoškolských učitelů podepsalo petici, v níž naléhavě varují před zneužíváním mimořádné situace v souvislosti s nebývalou vlnou migrace. 

  

   Varují před rozdmýcháváním nenávisti a nesnášenlivosti a obviňují nejmenované politiky a média, že se na této vlně přiživují.  Myslím, že vím, o čem je řeč. Sám jsem dostal řadu vyhrůžek a ocitl se na černých listinách jenom proto, že jsem vyloženě omylem hlasoval pro kvóty na přistěhovalce a své hlasování jsem opravil až dodatečně. Hrdinům, kteří mne z bezpečí své anonymity častovali urážkami, na tomto detailu nesešlo. Troufám si tvrdit, že žádný z rozhořčených akademiků nemá s nenávistí a hysterií nejrůznějších „buditelů národa“ takovou zkušenost jako já.

   

   Něco mi však na petici přece jen vadí. Její autoři vyzývají, aby lidé uplatňovali kritický pohled na svět, aby se zajímali o dění ve světě a snažili se porozumět skutečným příčinám zla. Kde byli mužové a ženy vědy, když naši spojenci z NATO zadělávali na dnešní krizi a cíleně rozvraceli státy, často pod falešnými a lživými záminkami? Jak uplatňovali akademici svůj kritický rozum, když bylo tajnými službami přiživováno napětí a vyvolávány občanské války v zemích, které sloužily jako hráz před vlnami uprchlíků? Bědovat nad následky a nevšímat si příčin, to není hodno akademického rozumu. 

  

   Pokud vědcům a badatelům skutečně vadí nesnášenlivost, rasismus a další fašizující tendence, proč neupozornili důraznou peticí předsedu  TOP 09, že jeden z poslanců za jeho stranu veřejně propaguje paramilitární  uskupení, které všechny tyto rysy splňuje. Proč naši starostliví akademici nevyzvali Karla Schwarzenberga, aby se za toto skandální jednání europoslance Štětiny alespoň omluvil?   

  

   Je pěkné snažit se působit jako svědomí národa a vyzývat veřejnost, aby si pečlivě probírala fakta a odlišovala je od účelové propagandy. Kde jsou ale studie akademiků, které by analyzovaly úlohu vojensko-průmyslového komplexu při dnešním enormním zvyšování mezinárodního napětí? Kde jsou jejich studie, které by ukazovaly, které finanční skupiny  profitují z řecké krize, či proč je tolerována existence Islámského státu?

  

   Jak si má veřejnost udělat ve věcech jasno, když ti, kdo by se měli kritickým myšlením vyznačovat především, mlčí jako zařezaní ke všem špatnostem, které všude kolem sebe vidíme. Pokud je svědomí národa takto selektivní, pak riskuje, že je nikdo nebude brát vážně.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-mailem