Sbohem střední třído - Podíl vlastníků obydlí v USA se dostal na rekordně nízkou úroveň

 

Procento Američanů, kteří mají vlastní bydlení, kleslo na historicky nejnižší úroveň. Během druhého čtvrtletí roku 2016 klesla sezónně očištěná míra vlastnictví domova na pouhých 62,9 %, což je přesně tolik, kde to bylo, když americký Census začal provádět toto měření v roce 1965. To nevypadá na "oživení". Po všechna léta Obamovy vlády se procento Američanů, kteří mají vlastní bydlení, stávalo menší a menší. Důvodem toho samozřejmě je, že střední třída v Americe umírá. V minulém roce jsme se dozvěděli, že střední třída Američanů nyní tvoří minoritu v populaci vůbec poprvé. Pokud chcete mít vysokou míru vlastníků bydlení, budete potřebovat prosperující střední třídu. A nemůžete mít prosperující střední třídu bez dobře placených pracovních míst pro střední třídu. To je důvod, proč píšu o vykuchávání střední třídy tak naléhavě, protože americká ekonomika systematicky upadá a většina Američanů nerozumí tomu, co se děje.

 

Tradičně vlastní bydlení znamená, že jste se stali příslušníkem střední třídy, ale za Baracka Obamy procento Američanů, kteří vlastní domov, klesalo každý rok. V minulosti jsme hovořili o tom, jak procento klesalo na nejnižší úroveň za poslední desetiletí, ale nyní oficiálně kleslo na nejnižší úroveň v historii. Následující vychází z   CNBC ...

 

Poté, co národní míra vlastního bydlení vzrostla před více než deseti lety na nejvyšší úroveň v historii,  nyní poklesla na historicky nejnižší úroveň a může klesnout ještě v příštích měsících. Ve druhém čtvrtletí letošního roku tato míra klesla na 62,9 %, bez očištění, která je stejná jako tomu bylo v roce 1965, kdy ji americké sčítání lidu začalo sledovat. V průběhu epického boomu bydlení v polovině roku 2000 míra vyšplhala na 69,2 %. Tehdy politici mluvili o  takzvané "společnosti vlastníků".

 

Tak proč se to děje?

 

No, podle analytika  Wolfa Richtera je to způsobeno mnoha faktory ...

 

•         Rostoucí ceny domů v ekonomice se stagnujícími mzdami (pro dolních 80%) vytlačily základní úroveň bydlení mimo dosah mnoha lidí.

•         Levnější domy v mnoha městských oblastech znamenají dlouhé a nákladné (čas a $) dojíždění každý den. A dokonce i tehdy mohou být tyto domy příliš drahé pro velkou část populace v drahých městských oblastech.

•         Poprvé mají kupující potíže uspořit na zálohu, protože utratí poslední volné peníze za stoupající nájemné.

•         Předchozí generace je obviňována, vždy je obviňována za všechno. Současná generace viděla své rodiče usilovat o americký sen, který se stal noční můrou, a oni dostávají záhy v životě tuto lekci.

•         Super-nízké úrokové prostředí neučinilo domy cenově dostupnější, protože ceny domů v reakci na super-nízké úrokové sazby stouply, a v konečném důsledku jsou hypoteční splátky vyšší, než tomu bylo dříve.

•         Vyšší ceny domů znamenají další náklady, které jsou vyšší, včetně daní, makléřských poplatků, a pojištění.

 

Jistě jsou všechny z těchto bodů legitimní, ale pravdou je, že to čemu čelíme, je mnohem zásadnější. Střední třída ve Spojených státech umírá po celá desetiletí, a v posledních letech se dlouhodobé trendy, pomalu užírající střední třídu jako rakovina, výrazně zrychlily. Uvažme jen tato čísla:

 

- V dnešní Americe nemá nikdo práci  v každé páté rodině .

- V tomto okamžiku nemá práci 102 milionů Američanů v produktivním věku .

- Podle Správy sociálního zabezpečení činí výdělek 51 procent amerických pracujících v současné době méně než $ 30,000 za rok.

- V roce 1970 přinesla domů střední třída přibližně 62 procent všech příjmů. Dnes je toto číslo pouhých 43 procent .

- Federální rezervní systém informuje, že ze  47 procent by Američané nemohli zaplatit neočekávaný výdaj  400 $ , aniž by si vypůjčili peníze, nebo něco prodali.

- Nedávný průzkum zjistil, že  62 procent všech Američanů má uspořeno méně než 1,000 $ .

- Pokud nemáte v současné době žádný dluh a máte také deset dolarů v kapse, máte větší čisté jmění než asi 25 procent všech Američanů.

-  Podle Kathryn J. Edin a H. Luke Shaefera, autorů knihy s názvem " 2,00 $ na Den: Život téměř nemožný v Americe ", je ve Spojených státech 1,5 milionu "ultrachudých" domácností , které žijí za méně než dva dolary denně. Věřte, že se jejich počet se od roku 1996 zdvojnásobil.

- V roce 2007 žilo přibližně každé osmé dítě v Americe na potravinových lístcích. Dnes je to  každé páté .

- Mějme na mysli, že zhoršování pro střední třídu bude pokračovat v druhé polovině roku 2016. Index ekonomické důvěry Gallupova ústavu v USA vykazuje - letos doposud nejnižší úroveň .

 

Mohl bych citovat čísla celý den, ale doufejme, že jste získali obraz. Střední třída v Americe je stále menší a menší a menší, a naši politici jen provozují business jako obvykle. Nezdá se, že by se starali o život kdysi největší a nejvíce prosperující střední třídy v historii planety. A co by mohlo brzy nastat je pro střední třídu mnohem horší, neboť nová světová hospodářská krize se urychluje. Vysoce uznávaný ekonom Peter Schiff je přesvědčen, že hlavní pokles v USA  je na spadnutí ...

 

ZDE JE REALITA: Svět se dovtípil, a představení nabírá na síle. Za Obamova vládnutí národní dluh USA stoupá z 10 bilionů $ na 20 bilionů $ v době, kdy odejde z funkce. Více než 100 milionů Američanů je bez práce, 50 milionů v chudobě a na potravinových lístcích. To je to, co nám zařídily levné peníze. To bylo všechno přílišným "půjčováním" levných peněz, které to nesrovnatelně zhoršilo, a svět je unaven z úvěrů. Existuje tolik rodin, které bojují právě teď o přežití, více než dvě třetiny všech Američanů věří, že země je na špatné cestě.

 

Rád bych vám řekl, že šťastné dny právě znovu začínají a že nejlepší časy Ameriky jsou hned za rohem, ale na rozdíl od politiků na republikánských a demokratických shromážděních vám nebudu lhát. Velmi drsné časy se blíží, a střední třídě bude mnohem hůře. Připravujte se na to, dokud to ještě jde.

 

Michael Snyder, dne 28. července 2016

http://theeconomiccollapseblog.com/archives/bye-bye-middle-class-the-rate-of-homeownership-in-the-united-states-has-hit-the-lowest-level-ever

Pro České národní listy volně a kráceně