S ukončením války v Sýrii si Rusko a USA začnou dělit Evropu

Die Zeit

© Sputnik/ Aleksey Nikolskyi

 

S pomocí syrského konfliktu se Rusko pokouší vytvořit „nový hierarchický pořádek“ ve světě. Dočasné přerušení palby má prověřit, nakolik Vladimir Putin kontroluje situaci, píše Die Zeit.

 

Pokud bude příměří zachováno, tak se to stane počátkem rozdělení Blízkého východu mezi Rusko a USA, za kterým bude jako další na řadě Evropa, píše vydání.

 

Nestojí za to chápat zastavení palby v Sýrii tak, že se přestalo bojovat, píše žurnalista Die Zeit Michael Tuman. V některých místech boje pokračují: na sever od Aleppa, na západě od Lázikíje a na jihu. Dohoda mezi USA a Ruskem je předně „zastavení velkého útoku sil režimu Bašára Asada s podporou ruských bombardérů".

 

Oficiální mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Maria Zacharovová

© Sputnik/ Maxim Blinov

Zacharovová: USA se snaží zadržovat nejen Rusko, ale i EU

Pro opozici a mnoho Syřanů je to neveliký pokrok, říká Tuman. Zůstává otázka, proč se Vladimir Putin zastavil v polovině cesty. Asad má lokální cíle, ale Putin — globální. „Prezident Ruska se neangažoval v situaci v Sýrii proto, aby vybojoval několik zničených předměstí Aleppa, nýbrž proto, aby potvrdil nový hierarchický pořádek ve světě," zdůrazňuje Tuman.

 

Podle názoru expertů se světové mocnosti pokouší ochraňovat své zájmy s využitím „marionetek": Kreml využívá Asada a Washington — takzvanou „umírněnou opozici". Tento boj se ovšem komplikuje tím, že se do něho plete třetí strana — IS. Proto spolu mocnosti musí promluvit, dohodnout se a vyřešit, co se Sýrií dělat.

 

Tato koncepce se zakládá na dobře známém schématu, které fungovalo od roku 1947 do roku 1990. Na začátku února na bezpečnostní konferenci v Mnichově premiér Ruska Dmitrij Medveděv promluvil o „Studené válce" mezi Ruskem a Západem, čímž ukázal ruský pohled na věc. „Podle představ Moskvy musejí být ve světě dvě supervelmoci — USA a Rusko, hrozba jaderné války, kontrolované konflikty a poté dospění k dohodě a celosvětový klid," píše Tuman.

 

Sergej Lavrov

© Sputnik/ Jevgenij Odinokov

Lavrov: USA by chtěly donutit Rusko k tomu, aby bojovalo na dvě fronty

Podle slov autora, tato koncepce světového pořádku byla vyřknuta Vladimirem Putinem ještě minulý podzim. Na Generálním shromáždění OSN Putin připomněl Jaltskou konferenci roku 1945, na které SSSR, USA a Velká Británie rozhodly o poválečném uspořádání v Evropě.

 

„Jalta pro Evropany symbolizuje rozdělení a podčinění kontinentu supervelmocem, pro Putina jsou to staré dobré časy," říká Tuman. Ve vztahu k Sýrii „princip Jalty" ukazuje, že USA a Rusko s využitím příměří a zadržování svých marionetek zkoušejí, nakolik oni kontrolují situaci. Pokud se jim to podaří, tak bude Blízký východ rozdělen na sféry vlivu. To samé se může stát i ve východní Evropě. EU a Německo přitom zůstanou „v roli pozorovatelů".

 

Oleh Ljaško

© Sputnik/ Yevgeniy Kotenko

Ljaško předpověděl rychlý rozpad EU a NATO

To jediné, co dráždí Putina v této hře, je, že Obama „mu notuje nesprávně". Prezident USA nechce přijmout „černo-bílý obraz" Studené války. Setkání Putina a Obamy v OSN v roce 2015 proběhlo „za kulisami a bez hřmění fanfár". Když vezmeme v úvahu vzájemné nepřátelství obou prezidentů je jejich oslnivé setkání do konce prezidentství Obamy málo pravděpodobné.

 

Jalta-2 je možná nejen jako následek americko-ruské dohody. Ve východní Evropě bude dostatečné množství lhostejnosti a diplomatického ustoupení USA. „S tím jen těžko bude souhlasit Hillary Clintonová, ale u Donalda Trumpa to není jasné," zakončuje autor Die Zeit.

 

Více: http://cz.sputniknews.com/nazory/20160305/2513754/zeit-ukonceni-valka-syrie-rusko-usa-evropa.html#ixzz427AXBdaS