Ruští vojenští poradci v Sýrii

Zpráva z ruské obrany 27.2.2016

 

Většina lidí si při dotazu na ruské operace v Sýrii okamžitě vybaví ruské bombardéry, stíhače, bojové vrtulníky a salvy křižujících střel. Jen málokdo si vybaví tichou práci za scénou, kterou provádí velká skupina vysoce oddaných profesionálů, kteří pomohli syrská vojska, která už byla na pokraji porážky, přetvořit na sílu, jež byla zase schopna začít s osvobozováním syrského území. Aniž bychom popírali důležitost letecké kampaně, ty nálety samy by vlnu války neobrátily.

 

Když ruská vojska začala v Sýrii se svou intervencí, vyžadovala situace na frontě rychlá opatření specializované vojenské podpory, která vynahradí početní převahu džihádistů převahou v palebné síle. To bylo rychle zajištěno dodávkami jak tanků T-90 pro Syrskou arabskou armádu, tak i raketometů s termobarickými střelami TOS-1A, které jsou vysoce efektivní při likvidaci opevnění.

 

Aby však mohla Syrská armáda obnovit ofenzivu, muselo dojít k doplnění jak techniky, tak personálu a k jeho přecvičení. Syrské ozbrojené síly byly však při propuknutí té rebelie ve stavu těžké zanedbanosti a bojové operace velkého rozsahu tento smutný stav věcí rychle odhalily. Spousta techniky zůstala stát kvůli nedostatečné údržbě, jednotky byly na nedostatečných počtech a chyběl jim specializovaný personál. Syrští vojáci byli v té době mizerně vycvičení, a to i ti přidělení do posádek sofistikovaných zbraňových systémů jako tanků a výzbroje raketového dělostřelectva. Systémy údržby techniky postačovaly, aby si poradily s rozsahem poptávky během mírových časů, ale rychle se zhroutily, jakmile se vojska pokusila o operace velkého rozsahu.  Ohromné množství techniky syrské armády rovněž vytvořilo přístup, při němž se zanedbávala údržba a evakuace poškozených strojů.

 

Ruské ministerstvo obrany, aby s tím pomohlo, využilo trasu Expresního zásobování Sýrie, aby tam poslali velký počet tanků T-72B, bojových vozidel pěchoty BMP-2 a zbraní raketového dělostřelectva. Pak se dali do práce ruští poradci, aby vycvičili syrské vojáky jak v používání těchto nových vozidel, tak v operacích s nimi jako se součástmi taktických bojových týmů. Svou cestu k syrským jednotkám našlo ještě více techniky díky tomu, že ruští specialisté obnovili opravářské dílny syrské obrněné techniky, které rychle vrátily stovky rozbitých nebo dlouho skladovaných obrněných vozidel do služby. Syrské letectvo se vrátilo na oblohu díky ruským specialistům a včasným dodávkám náhradních dílů.

 

Ruští poradci rovněž uspořádali výcvikové kurzy pro specializovaný personál, bez něhož nemohou žádné ozbrojené síly účinně vést operace velkého rozsahu, jako jsou experti na logistiku, komunikaci a úplně stejně důležití operační plánovači. Tato práce nebyla samozřejmě bez nebezpečí, jelikož teroristé měli schopnost provádět údery téměř ve kterékoliv části Sýrie. Jeden ruský poradce byl zabit za neznámých okolností v provincii Latakia.

 

Ruští poradci rovněž sloužili de-facto i jako diplomaté, jejichž přítomnost byla nutná k zajištění bojeschopnosti provládních sil, do nichž patřili i nedávno rekrutované kmenové a místní milice a dokonce i bývalé opoziční síly, aby ti všichni pracovali v harmonickém souladu. Bylo by např. těžké si představit účinnou vojenskou spolupráci mezi Kurdy a syrskými vojsky bez ruského zprostředkování.

 

Přes všechno toto úsilí zůstává syrská situace pořád kritická. Problémy syrských sil nebyly ještě plně vyřešeny a ISIS a další džihádistické síly jsou schopné vést lokální protiútoky, jako to nedávno udělaly v Khanasseru, protože vládní síly nejsou dostatečně velké k řádné obraně dlouhých frontových linií proti frakcím rebelů. Trend je však ve správném směru. Lednové boje v Salmě byly ukázkou, co přineslo ruské úsilí vycvičit celý batalion úkolových sil Syrské armády k vedení ofenzivních operací. To byla první operace provedená jedním z těch nových Rusy vycvičených batalionů. Jelikož byl tento výcvikový program zahájen v říjnu, tak to vypadá, že výcvikový cyklus trvá 3 měsíce, než se taková jednotka pošle na frontovou linii a více takových jednotek se do bojů zapojuje až v poslední době, čímž obrací vlnu války. Nově u opozice objevená ochota vyjednávat je tu jedině kvůli jejich opožděnému uznání toho, že rovnováha sil se posunuje proti nim.

nwoo.org

Napsal a vytvořil Tým SouthFront: J.Hawk, Daniel Deiss, Edwin Watson

 

Zdroj: https://southfront.org/russia-defense-report-feb-27-2016-russian-military-advisers-in-syria/