Rusko vyzbrojuje Sýrii výkonnými balistickými raketami

 

Pro České národní listy volně a zkráceně přeložil P. Rejf

 

Několik hodin po úterní dohodě aliance NATO dodat rakety "Patriot" do Turecku kvůli krizi v Sýrii, dodalo Rusko Sýrii první várku raket "Iskander".

 

Nejmodernější raketa "Iskander" může vyvinout nadzvukovou rychlost 1,3 mil (2,1 km) za sekundu (Mach 6-7) a jejich dosah činí - více než 280 mil (450 km) s vysokou přesností zasažení cíle hlavicí o hmotnosti 1500 liber (680kg). Je noční můrou pro jakýkoli obranný systém.

 

Podle Mashreghu, informačního kanálu íránské revoluční gardy, Rusko varovalo Turecko, aby nedošlo ke zostření situace, zároveň s požadavkem Turecka na dodání raket "Patriot", dodalo Rusko první várku  raket "Iskander" do Sýrie. Dnešní Mashregh uvedl, že dodávka byla provedena, když do Tartusu v Sýrii dorazily ruské lodě materiálně-technického zabezpečení. "Iskander" – je raketa třídy země-země, kterou nemůže zachytit nebo zničit žádný protiraketový systém, píše Mashregh. Rusko dříve pohrozilo, že pokud Amerika umístí svůj protiraketový systém v Polsku, pak Rusko bude reagovat rozmístěním svých raket "Iskander" v Kaliningradu, ve svém Baltském přístavu.

 

Dodávky ruského "Iskanderu" bojujícímu režimu Bašára Asada jasně ukazují, že bezpečnost a stabilita v Sýrii jsou "červenou čárou" pro Rusko, je uvedeno v prohlášení Mashreghu. Není známo, kolik bylo dodáno raket, ale množství by mělo stačit, aby zničily všechny rakety "Patriot" v Turecku, uvádí se ve zprávě. Dodávka ohrožuje rakety nejen v Turecku, ale také v Izraeli, který bude muset přehodnotit strategii ve vztahu k svému obrannému a ofenzivnímu potenciálu.

 

Jak bylo uvedeno v exkluzivním materiálu WND 5. prosince , íránský režim se rovněž domnívá, že svržení Assadova režimu je pro něj "červenou linií", a má ve svých podzemních silech 170 balistických raket, jejichž cílem je Tel Aviv, některé z nich mají hlavice s bakteriologickými prostředky.

 

V srpnu, v komentáři v Mashreghu, který zastává názory režimu, bylo varování Americe a Izraeli, že při pokračující nestabilitě v Sýrii není vyloučen preemptivní úder Izraeli s použitím zbraní hromadného ničení - biologických, chemických a dokonce atomových. Článek uvedl, že určité skupiny (například spojenci Hizballáhu) jsou vyzbrojeni zbraní hromadného ničení a že Izrael bude jejich cíl. Komentář Mashreghu tvrdil, že Izrael je jedním z viníků syrské krize, z viníků geopolitických změn v regionu nasměrovaných k porážce strategických hlavních sil odporu - Iránu, Sýrie a Hizballáhu. Komentář varoval Izrael, že jeho směr "je slepou uličkou a hrozí masovými vraždami".

 

Mezitím íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí nařídil Gardám a jednotkám "Kuds" využít všech svých schopností k ochraně Asada, a pohrozil válkou těm, kteří pomáhají rebelům v Sýrii, zejména Saúdské Arábii a Turecku.

http://www.chelemendik.sk/____RAKETY_ISKANDER_V_SYRII_545781766.html