Ruská obrana

– Svobodné Československo ve svobodné Evropě – Přátelství se Sovětským svazem – Základy nové Evropy – Německo a hospodářské zbraně

9. července 1941

 

Ohromná bitva v Rusku pokračuje. Nepokračuje tak, jak si to představoval Hitler, Quislingové a různá ta branže, která vám namlouvala, že proti Rusku se táhne proto, aby byla zachráněna křesťanská civilisace a odstraněno nebezpečí bolševismu. Rusové stejně jako Velká Britannie mají jeden velký nerozlučný cíl: rozdrtit Hitlera, společný to cíl všech slušných lidí na celém světě. Bylo by chybné, kdybychom se dočasnými úspěchy nebo neúspěchy jedné nebo druhé strany v dnešním ohromném potýkání dali svést k předčasným politickým konklusím. Náš politický cíl je v srdci každého slušného Čechoslováka tentýž dnes jako v den podepsání Mnichova. Před dvěma lety v Americe razil jsem heslo „Svobodné Československo ve svobodné Evropě“. K tomu taky dojde a snad dřív, než si myslíme. Nemluví ze mne falešný optimismus, ale pevná, nezlomná víra. Nežeňme se doprava a nežeňme se doleva. Kdyby se někdo snažil vytloukat pro sebe nebo svoji partaj politický kapitál z gigantického zápasu na východě, nebyl by hoden těch, kteří pro naši společnou věc umírají, ať už jsou to Angličané, Rusové, Čechoslováci, Francouzi nebo Poláci. My zvítězíme po pravdě a spravedlnosti bez politického oportunismu a měnění barvy.

Před týdnem jsem vám řekl, že doufám, že s Ruskem zahájíme ony přátelské styky, které jsme měli do roku 1938. Dnes vám mohu říci, že jsme tomuto stavu mnohem, mnohem blíže než jsme byli před týdnem. Moskva ví velmi dobře, že vedení československých věcí je ve zkušených rukou presidenta doktora Beneše a že s ním a jeho vládou se dohodne trvale, čestně, přátelsky. Brzy vám budeme moci říci víc, zatím věřte a stále důvěřujte nám, jako my důvěřujeme vám. Toho se Němci nedožijí, abychom my vás nebo vy nás zklamali.

Eden v řeči, která po celém světě má veliký ohlas a kterou obzvlášť v Rusku velmi podrobně komentují, pravil: „Nebude to v Berlíně nebo v Římě, kde nová Evropa bude zrozena. Nebude to ve schůzích velkotyrana Hitlera a jeho satelita Mussoliniho, nebude to v pobíhání mezi Paříží a Vichy ani v občasných audiencích, které dává svým Quislingům Hitler. Zde v Londýně musíme za pomoci všech spojenců položit základ nové Evropy. Zde, ve Velké Britannii, v přední linii bitvy, která zde zanechala mnohou čestnou jizvu, zde musíme koncentrovat naděje lidstva za této válečné vřavy.“ My Čechoslováci vítáme toto prohlášení Edenovo. Náš osud je nerozlučně spjat s osudem Velké Britannie. My Čechoslováci vítáme Rusko mezi všechny národy, které chtějí novou, slušnou Evropu. Přepadení Ruska - jak už jsem vám jednou řekl - je začátkem konce Hitlerovy hnusovlády.

Všímám si dobře, jak na pražské burse stoupají kursy akcií, a jsem přesvědčen, že stejně jako já, ani vy se tím nedáte zmást. Je to nejen inflace, kterou si přejí Němci, ale také zloduché získání akcií československých podniků a tím snaha dostat suchou cestou do svých rukou naše národní jmění. Nemusím vám opakovat příkaz hodiny: Nic dobrovolně nacistům neprodávejte, nikde dobrovolně nacisty nepřipouštějte do svých podniků, držte - pokud můžete - i sebeskromnější místa pro naše lidi. Zachováte-li se tak, bude to tím snadnější udělat po válce pořádek. My zde v Londýně se velmi vážně zabýváme otázkou hospodářské budoucnosti Evropy a snažíme se o budoucí emancipaci našeho zahraničního obchodu od Německa. Budeme ovšem zase s Německem obchodovat. Ale naprosto nepřipustíme, abychom na něm měli být tak závislí, jako tomu bylo před Mnichovem a tím více po Mnichově. Když vám vypravují, že po válce bude všude rozvrat, jen ne v Německu, nevěřte jim. Německo bude rozvráceno, ale všude jinde - a to na prvním místě u nás - budeme si dávat do pořádku svou usedlost a u nás zas roztočí se kolečka poctivé české práce. V Anglii dobře znají jakost našich výrobků a už nám závazně slíbili, že nám budou pomáhat k dodávkám nejen sem, nýbrž také do dominií a kolonií.

Opakuji: nedejte se zmást haussou pražské bursy, je stejně neslušná jako všechno Hitlerovo podnikání. Hitler válku vyhrát nemůže. Buďte ujištěni, že kdyby si byl býval jist výsledkem, nebyl by se hrnul do Ruska.

Hlavy vzhůru a dobrou noc!

 

Jan Masaryk: Volá Londýn , str. 147-149

reprint vydání z roku 1948