Ruská armáda přichází na pomoc Sýrii

Thierry Meysan

 

Do boje proti terorismu v Sýrii vstupuje ruská armáda. Po rozpadu Sovětského svazu odešla z mezinárodní scény a nyní dělá první kroky. Založila společnou rusko-syrskou komisi, dodává zbraně a průzkumná data a posílá vojenské poradce. Vše je v nějaké formě zkoordinováno s akcemi Washingtonu.

 

Rusko nejprve vedlo jednání se Saúdskou Arábií a Tureckem o vytvoření aliance pro boj s IS. Po turecké obrátce muselo svou strategii změnit. Ankara se rozhodla přetrhat své vztahy s Moskvou ve věci budování Tureckého proudu a spolu s Ukrajinou vytvořila Internacionální islámskou brigádu pro destabilizaci situace na Krymu (1), přičemž podpořila IS v boji proti kurdským organizacím PKK a PDS.

 

Analogicky musel svou strategii změnit i Washington, když chtěl generál Allen spolu s prezidentem Erdoganem vytvořit „bezpečnou zónu“ pro Islámský stát na severu Sýrie  .

 

Nakonec došly Moskva s Washingtonem k dohodnutému řešení

 

    odstranit z tureckého území Patrioty

    založit rusko-syrskou vojenskou komisi.

 

Zrušení bezletové zóny

 

 V lednu 2013 rozmístila NATO v Turecku Patrioty, což Sýrii znemožnilo upevnit svou pozici na hranicích. Proto mohli džihádisté z Fronty al Núsra  (al Kájda) ovládnout sever země. Od léta 2014 je tato letectvu nedostupná zóna okupovaná IS.

 

V období bojů v Kobani nemohla syrská armáda bombardovat rozmístění bojovníků IS, k záchraně města potřebovala pozemní operace. Raketové komplexy Patriot patří dnes Německu a Nizozemsku, které je dodaly. Po opravě a modernizaci budou převedeny do Litvy na hranici s Ruskem.

 

Vstup ruské armády do války v Sýrii

 

Ruská armáda se od počátku války v Sýrii vyhýbala válečným operacím. NATO organizovala žoldnéřsky arabské jaro i válku proti Sýrii a koordinovala akce džihádistů i libyjských a syrských darebáků nazývaných povstalci. Měli základnu v tureckém Izmíru (3), byl to ve skutečnosti štáb pozemních vojsk 28 členů NATO.

 

V posledních několika týdnech přišel do Damašku větší počet vojenských poradců. Sýrie dostala 6 letadel MiG-31, což jsou nejlepší stíhačky na světě. Byly zakoupeny v roce 2007, jenomže kontrakt byl zablokován. Nespadají pod embargo, mohou být užity jen k národní obraně, konkrétně při napadení Sýrie Izraelem a Tureckem, jak už se několikrát stalo, když tyto dvě země podporovaly džihádisty.

 

Dne 30. ledna bombardoval Cahal vojenské výzkumné středisko v Džamráji nedaleko Damašku pod záminkou zničení zbraní určených pro Hizballáh. Ve skutečnosti se jednalo o zničení zařízení družicové komunikace zabraného Syrskou arabskou armádou, aby neodhalila kódovací systém (4). Operace byla provedena izraelským letectvem spolu se Svobodnou syrskou armádou, v níž jsou veliteli důstojníci francouzské cizinecké legie za dohledu Spojeného velitelství NATO.

 

Ruská armáda poskytla Sýrii zpravodajské prostředky, což od základu mění situaci. Džihádistům se totiž až dodnes dařilo vyhýbat se vládním vojskům zásluhou satelitních dat od NATO. V poslední době se už NATO asi s IS nedělí, ač informace dále poskytuje al Núsra (al Kájda).

 

Ruští vojenští poradci shromažďují potřebné informace ke studování možnosti zapojit mírové síly OSN. Moskva obdrží zprávu, podle níž budou zkoumány možnosti k realizaci ruské operace i obdobné operace silami ODKB (organizace Dohody o kolektivní bezpečnosti). V této vojenské alianci jsou tři muslimské státy, Kazachstán, Kyrgyzie a Tádžikistán, které mohou lépe než Rusko bojovat proti teroristům, krytým islámem. ODKB bude mít poradu 15. září v Dušanbe. ODKB nemá až dosud smlouvu s OSN o provedení mírových operací. Bylo ji možné podepsat 28. září 2012 a ODKB mohla být využita jak v Afghánistánu, tak v Sýrii (6).

 

Meze spolupráce Kremlu a Bílého domu

 

Spolupráce obou má své meze. Rusko si přeje zničit všechny džihádisty dokud se neukazují na jeho území, zatímco USA by rády některé z nich využily v dalších konfliktech, jako to dělaly dříve. Něco bojovníků už dorazilo do ukrajinského Chersonu, kde je umístěna takzvaná „vláda Krymu v exilu“.

 

Pochopitelně je odstranění amerických Patriotů z Turecka léčka. Washington by byl velmi rád, kdyby Rusko zničilo část džihádistů, avšak sotva ho uspokojí, pokud Rusko nadlouho v Sýrii zabředne. Ruský medvěd jedná opatrně.

 

Odkazy uvedeny pod originálem článku.

Převzato z Voltairenet.org, outsidermedia.cz