Rozhovory ve Vídni

 

Jednání předsedy Spolkové rady SLÖ Gerharda Zeihsela a mluvčího sudetoněmecké národnostní skupiny, Bernda Posselta, se konalo ve starém císařském hlavním městě habsburské monarchie.

 

Živá debata ve Vídeňském domě se zaměřila na vývoj v sudetoněmecko-českých vztazích, na spolupráci mezi krajanskými sdruženími v Německu a Rakousku a společné prosazování politiky pro vlast.

 

Posselt zdůraznil důležitost rakouských sudetských Němců a to nejen v dějinách, ale také dnes v Evropě :  „Množství našich krajanů a našich aktivit se nachází v jižním Německu, v Rakousku a v České republice. Přidal se k vynikající práci naší severozápadní, severní a střední německé diaspory. jakož i sudetských Němců z jiných kontinentů. Máme společnou etnickou skupinu, a proto je třeba přes všechny rozmanité názory úzká a přátelská spolupráce.“ Rozdílná stanoviska je třeba uplatňovat spravedlivě a objektivně, a ne je vybíjet v osobních sporech.

 

Bylo rozsáhle diskutováno nové politické prohlášení etnické skupiny, na kterém se také mohli podílet zástupci rady SLÖ a spolkového shromáždění SLÖ, stejně jako na pozměňovacím návrhu, který přijali členové německého parlamentu za krajanská sdružení národnostních menšin.

 

Exekutiva SLÖ přijala návrh Posselta často uskutečňovat takovéto diskuse a svolat zasedán vedení obou spolků ve Vídni v příštím roce.

 

Sudetendeutsche Zeitung, 20.11.2015, strana 2

Volný překlad P. Rejf

 

Poznámka redakce:

 

Že existují rozpory v hodnocení některých otázek mezi německým  a rakouským landsmanšaftem, je možné zjistit již při čtení německého  Sudetendeutsche Zeitung a rakouského Sudetenpost. Pro Rakušany není B. Posselt zrovna tím nejlepším politikem, naopak jej mnozí silně kritizují. Uvidíme, zda Sudetenpost dostane "demokratický" náhubek.

Ještě významnější  jsou však rozpory mezi jednotlivými názorovými společenstvími, které tvoří tzv. sudetoněmecký landsmanšaft. Rozpory existují mezi Witikobundem na jedné  a Seliger-Gemeinde, Ackermann-Gemeinde na druhé straně. Je otázkou, zda SG a AG jsou schopné prosadit svá stanoviska proti extrémnímu WB. Pokud ne, vše, přes záplavu hezkých řečí, zůstane při starém.