Rezoluce UNESCO krade Izraeli posvátnou památku aneb Fašismus na půdě OSN?

 

Toto se v dějinách  UNESCO,  kmenové organizace OSN, organizace založené po II.světové válce, ještě nestalo. Když UNESCO proti hlasu vlastní země posvátného místa a svatého místa židovského národa, odhlasuje historickou lež, musí za tím něco a někdo být. V jakékoli pořádné encyklopedii se dočteme, že pozůstatky Šalomounova chrámu  spočívají na Chrámové hoře v Jeruzalému jako židovské památky. Chrám byl fyzicky zničen v dějinách dvakrát - Poprvé Babylóňany v letech 576-7 před Kr., podruhé po židovském povstání v letech 66-70 po Kr. jej dal rozbořit římský císař Titus. Ale metafyzicky pozůstatky chrámu a Zdi nářků patřily a patří židovskému národu neustále. Až dodnes,kdy je rozhodnutí UNESCO odebírá židovskému národu a jeho státu Izraeli. Státu, který je skutečnou restitucí dějin židovského národa na světě, ochranou židovského národa a doposud jedinou hrází civilizace našeho typu v okolním středovýchodním světe. Je to stav,který by snad mohli popsat snad jen  dramatikové jako Ionesco, Hochhuth, nebo i Václav Havel v nějakém absurdním dramatu, v nějaké své jednoaktovce.

 

Je to stav doby vymknuté z kloubů,která šílí. Je to stav doby kdy Čapkovi Mloci rozhodují o památkách civilizace. A tentokráte patrně nejde o Nordmolchy...nebo snad ano?? Celé toto rozhodnutí vyvolává dojem jakési fašistické svévole,jakési kulturní diktatury na židovském národu. Jestliže Chrámová hora nepatří Židům a státu Izrael,komu patří? Všem, všem všem, jak by pravil jistý V.I.L.?? Co je to za pseudoargument,že poblíž stojí mnohem později vystavené mešity?? Mešity nikdo nikomu nebere,tak proč brát židovskému národu,co jeho jest?

 

Dočkáme se doby, kdy UNESCO rozhodne,že Kreml nepatří Rusům, Hradčany Čechům, Wawel Polákům, Kalemegdan Srbům, Notre Dame Francouzům, Escorial Španělům, zámky v Nagoji Japoncům, pyramidy Egyptu a čínské pohřebiště I.císaře Číňanům, atd.?? Kdyby neslo o vážné tragické rozhodnutí, mohli bychom si vskutku myslet, že jde o divadelní frašku ve stylu Kischovy povídky o Solnohradu hlavním městě Solnohrad. Ale věc je příliš vážná. Kdo dal mandát UNESCU takto rozhodovat? Celé to vyvolává dojem jakési připravy na "předání kulturních památek jakémusi nespecifikovanému "lidstvu", nebo "novoetniku", či kýho čerta jak to označíme. Ostatně UNESCO již zklamalo několikrát před nedávnem. V případě neochránění památek na Kosovu, kdy srbské církevní památky zapsané v UNESCO loupila a barbarsky zohavila chátra tzv.o osvobozenecké armády. Dále v případě zničení památek v Palmýře vandaly islamistů. Potřetí v případě ničení válečných hrobů v Tobruku opět kreaturami islamistů, což se dotýká i válečných hrobů České republiky. V tomto případe se nejen UNESCO, ale i česká administrativa chovaly jako obyčejní neschopní srabové...Ale  to by měl rozebírat opět někdo jiný a jinde.

 

Tak takto ne, pánové a soudruzi UNESCO. Nelze si zahrávat s fenomény, které tvoří nejen kulturní, ale především metafyzickou podstatu národních dědictví. Vynikající představitel německého národa filosof Karl Jaspers napsal knihu (Die Schuldfrage - Otázka viny), která pojmenovávala čtyři druhy viny většiny Němců za zločiny II. světové války - vinu kriminální, politickou, morální a metafyzickou.(Vyjímám z  těchto vin slušnou a statečnou německou i rakouskou menšinu antifašistů..) 

 

Nakonec tedy zbývá otázka. Jakou vinu přičteme tomuto rozhodnutí UNESCO, které se již stalo, ale snad by po omluvě židovskému národu a státu Izrael šlo ještě vzíti zpět? Podle mého názoru je nejhorší ta vina čtvrtá - metafyzická. Nelze brát národu něco, co je součástí jeho duchovní podstaty. Tak jsem řekl.

Dr.Jiří Jaroš Nickelli, ČSOL Brno I

autor je etnograf