Řekové zabaví Němcům majetek, Berlín nechce platit válečné reparace

 

Řecko vyhrožuje zabavením německého majetku, protože Berlín odmítá zaplatit válečné reparace z 2. světové války.  "Německo využívá různé právní triky, aby se vyhnulo placení," tvrdí řecký premiér Alexis Tsipras.

 

Německo opět zamítlo řecké požadavky na zaplacení reparací z období 1941-1944, kdy Řecko bylo okupováno nacistickým Německem.

 

"Jsme přesvědčeni, že otázky odškodnění a náhrady byly právně a politicky vyřešeny," řekl Steffen Seibert, mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové.

 

"Měli bychom se soustředit na aktuální otázky, a doufejme, že řešení povede k dobré budoucnosti," dodal.

 

Mluvčí německého ministerstva financí řekl, že nemá smysl vést  jednání s řeckou vládou o otázce reparací. Atény se podle něj jen snaží odvrátit pozornost od vážných finančních problémů své země, kterým musí čelit.

 

Řecko nehodlá ze svých požadavků ustoupit a jak uvedl Nikos Paraskevopoulos, řecký ministr spravedlnosti, Atény by mohly začít zabavovat německý majetek.

 

Nikos Paraskevopoulos řekl, že je "připraven schválit" rozhodnutí řeckého Nejvyššího soudu z roku 2000, které by umožnilo vyvlastnění majetku patřící Německé archeologické škole a Goethe Institutu. Výnosy z majetku by byly použity k vyrovnání odškodnění příbuzným 218 civilistů, kteří byli zmasakrováni nacistickými vojsky v obci ve středním Řecku v červnu 1944.

 

"Zákon říká, že ministr musí dát příkaz k realizaci rozhodnutí Nejvyššího soudu .... jsem připraven dát ten příkaz," řekl Paraskevopoulos pro Antenna TV.

 

Německo stále dluží miliardy Řecku z doby 2. světové války

 

Otázka válečných reparací z let 1941-1944 z doby nacistické okupace Řecka pravděpodobně zvýší již tak velké napětí mezi Aténami a Berlínem. Obě země jsou se již střetly  nad řeckými požadavky ohledně splacení řeckých půjček. Nicméně, Německo neukazuje žádnou shovívavost a tak nová levicová vláda SYRIZY  se rozhodla opět rozvířit otázku válečných reparací.

 

Říšská banka si v době okupace Řecka půjčila z řecké národní banky peníze v hodnotě asi 12 miliard dolarů a tento dluh, podobně jako reparace nebyl nikdy splacen.

 

"Německo se nikdy pořádně nezaplatilo válečné náhrady za škody způsobené Řecku během nacistické okupace," řekl premiér Tsipras v řeckém parlamentu. "Zločiny provedené nacisty, jsou stále živé, a máme morální povinnost nezapomínat na to co tyto síly udělaly v naší zemi."

 

Řecko se snaží získat z Německa reparace už několik desítky let, ale Atény nikdy nekvantifikovaly své reparační nároky. V posledních letech, ale zesílilo volání po náhradě válečných škod a vyrovnání se s Berlínem.

 

Tsipras  říká: "Po sjednocení Německa v roce 1990, byly vytvořeny právní a politické podmínky pro řešení tohoto problému, ale od té doby německá vláda tyto otázky neřeší a naopak používá právních triků," řekl premiér Tsipras.

 

"Je tento postoj morální?" ptá se Tsipras.

 

Německo tvrdí, že zaplatilo Řecko válečné odškodné ve výši 25 milionů dolarů v roce 1950, což odpovídá 220.000.000 dolarů dnes, a také že vyplatilo 115 milionů DM (suma v hodnotě kolem 230.000.000 dolarů dnes), obětem nacistických zločinů začátkem roku 1960.

 

Řecko k tomu uvedlo, že vždy šlo jen o část peněz a očekává se, že zbytek peněz, které měly být doplaceny po sjednocení Německa.

 

rp,prvnizpravy.cz,, březen 2015