Rekord - Z Česka loni odteklo do zahraničí 289 miliard korun na dividendách

red • 2. dubna 2017

Z České republiky loni odplynulo do zahraničí na dividendách rekordních 289 miliard korun. Je to o 62,5 miliardy více než v roce 2015. Částka, kterou si zahraniční vlastníci každoročně od svých společností stahují, poslední dva roky narůstá, upozornili statistici. Dosud byl v odlivu dividend rekordní rok 2011, kdy do zahraničí odteklo 243 miliard korun.



Podle Českého statistického úřadu souvisí výše dividend s vysokou ziskovostí přímých zahraničních investic. Zisky ze zahraničních investic loni přesáhly 398 miliard korun, což představovalo 8,4 procenta hrubého domácího produktu.



Na druhou stranu byl odliv částečně kompenzován přílivem ze zahraničí, a to zejména úroky a příjmy ze zaměstnání. Záporné saldo prvotních důchodů se zahraničím dosáhlo 293,2 miliardy korun.

Podle nedávno zveřejněné analýzy poradenské firmy Bisnode mezi zahraničními vlastníky českých společností dominuje kapitál z Německa, Nizozemska, Lucemburska a Rakouska. Pod kontrolou zahraničních vlastníků jsou v Česku například velké banky či automobilky. Česká spořitelna, kterou vlastní rakouská Erste Bank, loni na dividendách vyplatila 12,8 miliardy korun.



Premiér Bohuslav Sobotka chce odlivu zisků bank do zahraničí zabránit. ČSSD navrhuje ve svém volebním programu zavedení zvláštní bankovní daně, jako má 15 zemí Evropské unie, včetně Německa, Francie, Švédska nebo Británie.



„Chceme, aby se banky podílely na financování veřejného sektoru, tedy například školství, dopravní infrastruktury nebo důchodů,“ uvedl dřív Sobotka. Upozornil, že od roku 2000 odplynulo z bank do zahraničí 460 miliard korun ve formě dividend.



Zdroj: Esondy

outsidermedia.cz