Provolání k muslimům

V květnu 1992 předsednictvo Republiky Srbské v Bosně a Hercegovině vyhlásilo

PROVOLÁNÍ MUSLlMŮM - APEL K PŘERUŠENÍ NEPŘÁTELSTVÍ

   (Provolámí podepsal Dr. Radovan Karadžié, předseda předsednictva Republiky   Srbské v BaH)

Muslimové a Muslimky,

nešťastné trhání Jugoslávie a protiústavní odtržení BaH od Jugoslávie, k tomu násilnická politika chorvatsko-muslimské koalice, nás vehnala do nejhorší z občanských válek - do mezináboženské a mezi etnické války

Trhání Jugoslávie mělo za následek transformaci BaH do tří celků. V srbské Bosně a Hercegovině bude žít větší počet Muslimů a Chorvatů, stejně tak jako určitý počet Srbů bude žít v muslimské a chorvatské BaH. Možná, že právě vy budete žít v muslimské a možná i v srbské BaH. To bude záviset na politické dohodě, která nakonec musí přijít. V této chvlli jsme v srbské BaH a máte mít stejná práva, jako mají Srbové. Četné muslimské vesnice odevzdaly zbraně a mají teď' plnou ochranu srbské armády a srbských státních orgánů. Vzhledem k tomu, že se jedná o mezináboženskou válku, vás nenutíme, abyste bojovali na naší straně, a ve všem ostatním se rovnáte Srbům. Muslimové se léčí v našich nemocnicích, které se tím stávají i jejich. Muslimky šťastně rodí děti v nemocnici v Sokolci (město ve východní Bosně). Potravu si shánějí stejným způsobem i Srbové i Muslimové, kteří nebojují proti Srbům.

Proč vy bojujete proti Srbům? Copak nemůžeme zachovat mír a počkat na politické řešení?

Proč mají vaše rodiny hladovět, žít v lesích, ve kterých vás zastihne zima? Kolik ještě zahyne Srbů a Muslimů kvůli potrhlé ideji o islámském státě, která se nikdy ani neuskuteční, protože to ani Západ nedovolí (tady se, bohužel, prezident Karadžić zmýlil), neboť Západ si přeje, abyste vy, Muslimové, zmizeli v boji se Srby a Chorvaty.

Vy jste podle krve nejbližší Srbům, protože jste vznikli ze Srbů. Copak vaše, vlastně vašich předků, přestoupení na jinou víru z nás má udělat nesmiřitelné nepřátele, i když jsme vyrostli ze stejného kmene? Vy nemáte nikoho bližšího než Srby. Kdykoli jste kvůli někomu třetímu povstávali proti Srbům, byla to vaše i srbská katastrofa. To se v tomto století stává už po třetí.

Už dost bylo utrpení. Podívejte se, jak klidně a bohatě žijí Muslimové v Bijeljině a Janje (města se srbsko u většinou v severovýchodní Bosně). Oni neválčí proti Srbům a Srbové nebojují proti nim. Po první krizi v Bijeljině extremisté zmlkli a teď Muslimové a Srbové žijí v míru a hojnosti.

Muslimové,

   my si nepřejeme, abychom vás porazili a pobili, my si přejeme, abychom se s vámi domluvili. Ale musí to být pevná domluva, kterou nepošlapete, když to někdo ze Záhřebu nebo Sarajeva bude od vás požadovat. My si nepřejeme, aby vaše děti hladověly, ale i vy musíte být přáteli svých dětí a zahájit vyjednávání se srbskými úřady.

My si přejeme, abyste žili v klidu ve svých domovech, ale musíme si být jisti, že nás nepřepadnete zezadu. Proto musíte odevzdat zbraně a stát se civilisty, abyste měli ochranu, která patří civilistům podle Ženevské konvence. Podle této konvence vám dovolíme odejít ve směru, kam chcete, se všemi svými věcmi, s právem návratu, když skončí válka.

Přerušme nepřátelství, jak jsme to udělali v Bijeljině. Zahajte vyjednávání se srbskými úřady, ty mají povinnost, aby vás pochopily. Ve vašich žilách teče slovanská, srbská krev. Přerušme nepřátelství a prolévání krve, čím dříve, tím lépe.

                      Předseda předsednictva Republiky Srbské BaH

                                     Dr. Radovan Karadžič, v.r.

(cit. dle knihy Miroslav Toholj: ,,Svatí válečníci a válka v Bosně a Hercegovině" /Holy Warriors and the War in Bosnia and Herzegovina!. IGAM, Beograd, 2001)

   Jako doplněk PROVOLÁNÍ prezidenta Karadžiće jsou některá jeho NAŘÍZENÍ (viz VÁLEČNÁ NAŘÍZENÍ, Mezinárodní výbor pro pravdu o Radovanu Karadžićovi, Beograd, 2003).

 

Srbská Republika Bosna a Hercegovina

PREZIDENTSKÁ KANCELÁŘ Pale,14.07.1992,

 

Všem obcím oblasti Goražde,

Starostovi obce...

Všechny vesnice, ve kterých chorvatské a muslimské obyvatelstvo odevzdá zbraně a nemá úmysl proti nám bojovat, musejí požívat plnou ochranu našeho srbského státu v Bosně a Hercegovině. Všechnu odpovědnost musí nést starostové obcí.

Předseda předsednictva

Dr. Radovan Karadžić