Protestní demonstrace v Brně proti aktivitám sudetoněmeckého landsmanšaftu, magistrátu s některých politiků

 

Na den 28.5. 2016 organizovala vlastenecká sdružení v Brně – Klub českého pohraničí, Svaz bojovníků za svobodu, KSČM, Masarykova akademie, Klub společenských věd a. j. protest proti podpoře požadavků tzv. sudetských Němců brněnským magistrátem. Protestní pochod za podpory   i jiných vlastenců započal vzdáním pocty prezidentu Benešovi před jeho sochou. Po pokloně před sochou prezidenta Masaryka se vydal průvod k brněnskému magistrátu. Pohled na více než tisíc nadšených účastníků s více než 20ti vlajkami byl opravdu velkolepý. Kromě obyvatelů Brna byli zde i občané z Prahy, Znojma, brněnského okolí a to nejen senioři, ale většina účastníků byla středního věku a mládež.

 

Protestní dopis byl na magistrátu předán, avšak brněnským. radním trvalo více než hodinu podepsat jeho přijetí. Poté se účastníci pochodu rozešli pod dozorem policie.

 

Téhož dne v 17 hod. se brněnské skupina účastníků protestu – asi okolo 70 – 80 lidí – sešla před vchodem do areálu augustinského kláštera na Starém Brně, kde se každoročně koná vzpomínka na „Pochod smrti“ Němců v r. 1945, organizovaná jak brněnskými Němci, a jejich krajany z SRN a Rakouska, tak i členy zastupitelstva Brna a podporovaná katolickou církví. Tato akce byla naplánována i na letošní rok jako část „týdne smíření“ který opět brněnští radní samovolně vyhlásili.

Jejich letošní setkání bylo viditelně nezdařilé. Před příchodem účastníků pochodu z Pohořelic v areálu na ně čekalo asi jen 40 lidí staršího věku. Přesto byla připravena tribuna, stánky na občerstvení a zajímavý stánek s názvem „Moravské partnerství“ s prodejem knih.

 

Naší skupině byl vchod do areálu zakázán a byl nám vymezen menší travnatý prostor před vchodem, od kterého nás dělila silně frekventovaná ulice. O pořádek se starala policie i naši pořadatelé. Po asi hodinovém čekání se za zvuku víření bubnů (charakteristického pro nacistické akce) v dálce objevili první účastníci pochodu. Byl velmi neuspořádaný a ochablý v počtu nejvýš 50-70 ti účastníků, vesměs mladšího věku. Mezi turisticky vybavenými poutníky vynikal primátor Vokřál ve svém tmavém oficiálním obleku. Obklopen byl skupinkou mladých výrostků v modrých tričkách s bílými kříži na zádech. Tato skupinka se přidala k pochodu zřejmě až asi od 1 km vzdáleného brněnského státního gymnasia, před jehož vchodem byl umístěn stánek – asi s občerstvením.

 

Pochodující byli asi překvapeni naším uvítáním, kdy pod vlajkou a transparenty jsme skandovali „zrada“ atd. Dbali jsme však toho, aby nedošlo k incidentům. Do areálu nikdo z nás již nešel, takže o dalším průběhu nemám informaci

 

B. Posselt byl v Brně 24. 5. a po své přednášce v kině „Scala“ zmizel. Asi se nechtěl dočkat ostudy na Starém Brně.

 

29.5. 2016                                                                         Ing. arch. Nina Žečeva