Protektorát

Redakční sloupek

Stále častěji se setkávám s názorem, že se pomalu vrací doba protektorátu Böhmen und Mähren, nebo dokonce s tím, že se už prakticky vrátila. A je asi celkem jedno, zda to někdo vztahuje čistě k Německu či k celé Evropské unii, protože Německo v současnosti vlastně Evropskou unií je, přinejmenším tedy je v ní nejsilnějším hráčem.

Že na tom alespoň nějaké to zblo pravdy je, o tom bohužel nelze pochybovat. Když to tak vezmeme, ekonomicky to je vcelku jasné, o tom asi nikdo nepochybuje. České hospodářství je na německém fakticky závislé, nutno ale dodat, že po destrukci našeho průmyslu po roce 1989 s tak silným hráčem, jako je Německo, za zády, se asi ani nedalo nic jiného čekat.

V souvislosti s tvrzením o upadání do protektorátu mne ovšem nedávno zaujala jiná věc. Jedná se o Nařízení o držení zbraní v území Protektorátu Čechy a Morava z roku 1939 podepsané říšským protektorem, svobodným pánem von Neurathem v. r. V něm se mimo jiné praví: Veškeré zbraně v Protektorátu Čechy a Morava se nalézající a munici jest odevzdati během dvou týdnů. Současně s nimi jest odevzdati listy zbrojní úřadů bývalé Československé republiky a úřadů Protektorátu. Majitelé pozemností jsou za to zodpovědní, že se v obvodu jejich majetku nenalézají žádné předměty k odevzdání povinné (...).

V případě neuposlechnutí pak samozřejmě v krajnosti hrozí i trest smrti...

No, bylo to trošku tvrdší, než co se nám nyní snaží vnutit Evropská unie, navíc v tomto případě se odevzdání zbraní týkalo dokonce i některých typů nožů, ale určitá reminiscence se zde přeci jenom nabízí.

Každopádně v další zajímavé pasáži se praví, že z povinnosti odevzdati jsou vyjmuti německá branná moc, bezpečnostní služba říšského vedoucího SS, německá policie a tak dále. Co že je na této pasáži tak zajímavého? Vzhledem k tomu, že německá policie může už nyní bez skrupulí zcela legálně zasahovat na našem území a část naší armády spadá pod velení bundeswehru...

Tomáš Cinka, Haló noviny, 24.3.2017, str. 6

Přišlo e-mailem