Propuštěný Haradinaj hrozí zabráním třetiny srbského území

globe-32299_960_720

Příspěvky od messin 15.5.2017

 

Bývalý velitel kosovsko-albánské UCK Ramush Haradinaj, který byl nedávno na zákulisní nátlak propuštěn z francouzského zadržení, vyhrožuje Srbsku, že připojí ke Kosovu třetinu jeho území.

 

Podle Haradinaje by mělo Srbsko odstranit Kosovo ze své ústavy, jinak si Kosovo „recipročně připojí třetinu srbského území.“ Toto Haradinaj prohlásil v rámci své politické kampaně, kde kandiduje jako vůdce opoziční strany Aliance pro budoucnost Kosova.

 

Etničtí Albánci vyhlásili v roce 2008 jednostranně nezávislost. Srbsko to považuje za porušení své územní celistvosti a suverenity, přičemž preambule ústavy země tvrdí, že je Kosovo nedílnou součástí Srbska.

 

Haradinaj dále také prozradil, že za své propuštění je vděčný hlavně Německu a Brusel prý pro něho udělal jen málo. Srbskou agendou je podle něj prý „zesměšňování Albánců“ a dožadoval se reakce Spojených států, které by podle něj měly ukázat Srbsku jeho místo.

 

Reakce srbského ministra

Srbský ministr vnitra Nebojsa Stefanovic v reakci na Haradinajova slova řekl, že hrozby zabráním srbského území nepředstavují stanovisko jedné osoby, nýbrž všech Albánců v Kosovu.

„Z toho důvodu by se neměla jeho slova přehlížet,“ řekl Stefanovic.

Podle ministra je problémem nulová reakce ze strany mezinárodního společenství, zejména EU, na podobná prohlášení.

 

Ministr také očekává, že bude uznáno velké nebezpečí destabilizace celého regionu, které se skrývá právě v těchto snahách směřujících k vytvoření Velké Albánie.

 

Podle srbského ministra nestačí pouze prohlásit, že jde jen o předvolební rétoriku, protože zde jde o stabilitu oblasti.

 

„Albánci vědí, že nemohou vkročit ani na milimetr území centrálního Srbska, ale neustálé vyhrožování srbským lidem v Kosovu a Metochii je znepokojující.“

 

„Naším úkolem je chránit naše lidi a naše národní zájmy, stejně jako naše lidi v Kosovu a Metochii,“ zdůraznil. „Nesmíme dopustit, aby tyto provokace měly pro Srbsko jakékoliv negativní důsledky.“

 

„Snažíme se posílit naše síly i naší zemi, nejen vojensky, ale i hospodářsky a politicky. Chceme mít naprostou stabilitu a jasně sdělit, že jako Srbsko uděláme všechno proto, abychom nedovolili nové pogromy na své obyvatelstvo všude tam, kde žije,“ řekl Stefanovic.

 

Podle ministra jde v kosovských předčasných volbách o „získání času.“

 

„Vždycky, když dospějeme do situace, kdy má být konečně vytvořeno Společenství srbských obcí – které bylo jasně dohodnuté v Bruselu – okamžitě začne kupčení s časem, aby se tomu zabránilo. Podobně jako když je spuštěno téma zvláštního soudu pro ty, co spáchali zločiny proti Srbům, okamžitě padne vláda, nebo jsou jiná odložení,“ řekl.

 

Kromě zastrašování svědků a ničení důkazů DNA „doufají, že postupem času zabrání soudu cokoliv odhalit,“ říká ministr Stefanovic a dospěl k závěru:

 

„Bohužel pro ně, existují důkazy o zločinech spáchaných Albánci proti srbským civilistům.“

Messin

 

Zdroje:

http://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2017&mm=05&dd=12&nav_id=101263

http://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2017&mm=05&dd=15&nav_id=1067