Prominentní soudkyně schvaluje hanobení prezidenta
Prof. PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.

 

Skupina poslanců navrhla vrátit do trestního zákoníku  přečin veřejného hanobení prezidenta republiky. Měli jsme ho tam už v dobách  první republiky.  Veřejnoprávní televize pozvala 15. 11 t.r. do večerního zpravodajství prominentní soudkyni, aby se k návrhu vyjádřila. A světe div se! Ona s návrhem nesouhlasila! Ona byla přesvědčena, že prezident musí snášet kritiku, i tvrdou, i drastickou, i sprostou. Na námitku, že soudci a úředníci získali již  právní ochranu, zdůraznila, že jde o něco  jiného. 
 
Jde prý o ochranu funkce, činnosti, aby nebyla rušena, nikoli o ochranu osoby. Tady bylo vysílání přerušeno, takže nevíme, zda redaktor paní soudkyni upozornil na to, že se mýlí. Urážky prezidenta, které snižují vážnost jeho osoby, bezpochyby také ruší výkon jeho funkce, jeho pravomoci, ohrožují jeho autoritu. S předkladateli návrhu lze jen vřele souhlasit.  
 
Paní prominentní soudkyni se patrně nepodařilo překonat jistou osobní předpojatost, když souhlasí s urážením hlavy státu.  Kde je její smysl pro ochranu lidské dústojnosti? Ten přece nedovolí souhlasit ani s urážením bezejmenného bezdomovce na jeho potulkách městem.