Projev Merkelové - naivní a nebezpečný

2. leden 2016  

blog   

 

Merkelová neuvěřitelným způsobem nadřadila "němectví" (přímo v hegelovském smyslu "německého ducha") evropanství, resp. eurounijní myšlence a nikdo na to dosud adekvátně nereagoval!

 

K tomu podrobněji:

 

Prohledal jsem kde co, ale nepodařilo se mně najít plné znění novoročního projevu německé kancléřky A. Merkelové. Všude jen útržky, které jsou různě interpretovány (pochvalně či většinou hanlivě). Až zde jsem našel plný televizní záznam projevu s titulky v češtině, takže kdo se chce seznámit s tím, co skutečně řekla, má možnost:

 

http://aeronet.cz/news/video-novorocni-projev-nemecke-kanclerky-angely-merkel-cz-titulky/

 

Pouhé šest a půl minuty, stojí zato se podívat.

 

Doprovozeno tím negativním komentářem:

 

Vítací náruč Angely nadále zůstává dokořán široce otevřená, stále nabízí uprchlíkům pomocnou ruku a tento novoroční projev není ničím jiným, než propagačním videem pro arabské cestovní kanceláře, protože vzkaz uprchlíkům, kteří se teprve na cestu chystají, je zcela jednoznačný. Německo přijme každého, kdo bude alespoň trochu vypadat, jako že je chudák a trpí. Arabové tak budou muset změnit outfity, aby Němce moc nedráždili značkovými hadry, botami a telefony. Mazání prasečí krve na kliky mešit už asi stačit nebude na zabránění jejich příchodu. Angela se snažila závěr proslovu odlehčit odbočkou ke sportu, ale to nebylo moc šťastné, protože Euro v Paříži se kvůli hrozbě arabského terorismu možná ani neuskuteční, hrozí totiž v případě reálné hrozby odklad Eura až o 1 rok, rozhodně teď nekupujte lístky na Euro, můžete přijít o peníze. Francie, islamizovaná země je mnohem dál, než je Německo ohledně demografického překreslení skladby obyvatelstva ve velkých městech. Odlehčovat novoroční projev fotbalovým Eurem v islamizované Francii, to není zrovna uklidněním pro německé diváky. Německo i Evropu čeká v roce 2016 obrovská uprchlická vlna, masové pochody, protrhávání plotů na hranicích, masové útěky přes zelenou hranici, rabování, střety s policií, útoky na obyvatelstvo zoufalých migrantů chycených v pasti, gumové projektily, slzný plyn. Máme se na co těšit.

 

Viz: http://aeronet.cz/news/video-novorocni-projev-nemecke-kanclerky-angely-merkel-cz-titulky/

 

Opačný (tedy pozitivní) komentář projevu Merkelové najdeme v Britských listech:

 

Ve svém čtvrtečním projevu pro Nový rok bude Angela Merkelová apelovat na Němce, aby vnímali příchod uprchlíků jako "příležitost pro zítřek" a naléhat na pochybovače, aby nenásledovali rasistické nenávistníky.

 

Merkelová v projevu, který byl už zveřejněn, zdůraznila, že "země měly vždycky prospěch z úspěšné imigrace, ekonomicky i sociálně". V souvislosti s ultrapravicovými a xenofobními demonstracemi, podtrhla, že je "důležité, abychom nedovolili, aby mezi námi došlo k rozkolu. Je životně důležité nenásledovat ty, kteří, s chladem nebo dokonce nenávistí v srdcích, si osobují výlučné právo na to, co to znamená být Němcem, a usilují o vylučování jiných."

 

Merkelová dodala, že "málokdy byl rok, v němž se od nás tolik žádalo, aby po našich slovech následovaly i činy". Poděkovala dobrovolníkům, policii, vojákům a úředníkům za jejich "vynikající" úspěchy a za to, že všichni "dělali daleko, daleko víc, než bylo jejich povinností".

 

Pokračovala: "Není pochyb, že příchod tolika lidí od nás bude i nadále vyžadovat mnoho. Bude zapotřebí času, úsilí i peněz."

 

Avšak Merkelová zdůraznila, že Německu se v minulosti podařilo zvládnout takové problémy, jako bylo sjednocení země před čtvrt století, a že má prospěch z "robustní a inovativní ekonomiky".

 

"Jsem přesvědčena, že pokud se dnešního úkolu zmocníme řádně, příchod a integrace tolika lidí je příležitost pro budoucnost," řekla.

 

Naléhala na Němce, aby byli "sebevědomí a svobodní, humanitární a otevření světu.

 

Zdůraznila: "Je samozřejmé, že pomáháme lidem, kteří u nás hledají útočiště."

 

Viz: http://blisty.cz/art/80474.html#sthash.Ebj0ze4u.dpuf

 

(Zde najdeme i odkaz na plný text v angličtině.)

 

A co řekla Merkelová ve skutečnosti? Uvedu jen pár poznámek, protože se mi nechce celý text přepisovat:

 

1. Je pravda, že se uprchlíkům podbízí. Zdůvodňuje (asi 5x), proč museli přijít, přemlouvá všechny německé občany a instituce, aby jim všestranně pomáhali, případně jim děkuje za jejich pomoc (nejméně 10x v poměrně krátkém projevu), zve uprchlíky a slibuje jim, jak se o ně postará (také nejméně 5x)...

 

2. Pouze 1x (!) zmiňuje, že je nutné, aby zákony dodržovali všichni. Uvedu celé, protože to je důležitá pasáž: "Naše hodnoty, naše tradice, naše chápání zákona, náš jazyk, naše předpisy a naše pravidla, všechny tyto věci obepínají naši společnost a jsou základními požadavky na pozitivní a vzájemně respektované soužití pro všechny lidi v naší zemi. To platí pro každého, kdo tu chce žít." Pak už mluví jen o tom, jaký budoucí blahobyt Německu uprchlíci přinesou.

 

3. A. Merkelová ani jednou (!) nezmínila význam EU, ale třetinu projevu věnovala (poněkud nekritickému) vychvalování Německa a němectví. Např. vůbec nezmínila roli ochrany schengenského prostoru. Nelze se zbavit dojmu, že problém uprchlíků pojala jako nástroj k vybičování německého ducha, zatímco zbytek EU už odepsala. Z tohoto hlediska opravdu stojí zato si projev poslechnout.

 

K tomu můj komentář: Merkelová se rozhodla hrát vabank a strhnout očekávaný nárůst německého nacionalismu, který sama zavinila svou chybnou imigrační politikou, na svou stranu, aby nemusela přiznat prohru. To je ovšem naivní a nebezpečné. Urychlí to konec nejen EU, ale i stability eurounijního prostoru, včetně Německa (tedy pokud tomu nedokážeme zabránit). Poněkud mrazí z mrazivého mlčení všech, co by k tomu měli něco říct.

http://radimvalencik.pise.cz

Zde je pár odkazů na mé dřívější články, které dokumentují pád Merkelové:

 http://radimvalencik.pise.cz