Prohlubování zákopů

Tribuna názorů

Studijní text

 

Bez ohledu na skutečnost, že se soud bude pravděpodobně ještě dlouhou dobu zabývat tím,  zda konání XVI. Spolkového shromáždění ke stanovám bylo podle práva, bude v historii sudetoněmeckého sdružení zapsáno negativně. Podle mého názoru z několika důvodů:

1. Pozměňovacím návrhem sudetští Němci naprosto opouštějí zásadní politický cíl ve svých stanovách, prosazení práva na sebeurčení etnické skupiny.

2. Otázka majetkového vyrovnání  byla začleněna do širšího evropského kontextu, a to zejména v době, kdy Evropská unie dokazuje, že národní zájmy jasně převažují nad zájmy širší komunity. Takto definitivně přesunout otevřenou diskusi o postižených se zdá být  vzdálenou vyhlídkou.

3. Jednoznačná a naléhavá potřeba zřetelného oddělení spolkových orgánů byla ztracena znovuzvolením Bernda Posselta jako mluvčího a zároveň spolkového předsedy. Dostatek síly, umožňující zneužívání a zanedbávání ve vedení sdružení, je tedy nadále naprogramován.

4. Ve stanovách je vyloučena dominance spolkového manažera, ke které došlo při posledním spolkovém shromáždění, byla v jeho průběhu zdokumentována. Jednoznačné oddělení zákonodárné a výkonné moci se ve sdružení neprovádí.

5. Kontrast mezi těmito událostmi a dosavadní snahou generací  prohloubí vedle novely stanov také i dříve široce diskutované další zvýšení příspěvků.

6. Z diskusí a výsledků voleb jasně vyplývá, že není nutná rovnováha mezi tzv. reformátory a tradicionalisty, nebo právními zástupci v landsmanšaftu. Mimochodem, pokud byly opuštěny tak rozhodující sudetoněmecké nároky,  jako jsou například - zrušení kriminalizačních právních výnosů, nebo Benešových dekretů, byla pravděpodobně vedením definitivně opuštěna politická účelnost sudetoněmeckého landsmanšaftu. A to pod pláštíkem patrona -  spolkové země Bavorsko, aby se zabránilo selhání kursu dalšího německo-bavorsko-českého sblížení.

Nebezpečí zákopů v sudetoněmeckém landsmanšaftu se tak prohloubilo a to zlomí jeho jednotu více, než co jiného. Pro landsmašaft, který překročil závazky plynoucí ze zkušeností generací, to může nakonec být fatální, tím skončí v politické bezvýznamnosti.

To je hořké, protože za to nepřijímám zodpovědnost, stejně jako mnoho dalších krajanů, aktivních v posledních letech v landsmanšaftu.

Claus Hörrmann, člen XVI. Spolkového shromáždění

a zástupce zemského předsedy SL Saska

Sudetenpost, 7.4. 2016, s.16

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf