Prohlášení OV ČSBS Boskovice k vynětí domku Petra Bezruče v Kostelci na Hané

z fondu nemovitých kulturních památek

 

 

Jak jsme byli zpraveni z denního tisku a z internetu, Ministerstvo kultury České republiky z nám neznámých důvodů vyňalo domek Petra Bezruče na požádání  Krajského hejtmanství Olomouckého kraje z fondu chráněných památek republiky, což může umožnit jeho případnou demolici. Protestujeme proti takovému nakládání s nemovitou stavební  památkou  upomínající na klasika českého  novodobého písemnictví. Naprosto nelze uznat jako důvod zpochybnění významu básníka v současnosti. Je třeba důrazně připomenout, že básník se stal za I. světové války pronásledovaným  rakouskými  válečnými úřady, byl obviněn  z tzv. vlastizrady a souzen rakouskými válečnými soudy.

 

Tím se  Vladimír Vašek  píšící pod jménem  Petr Bezruč zařadil k prvním  českým odbojářům obhajujícím myšlenku  české státnosti a samostatnosti. Jeho význam pro českou vlasteneckou tvorbu je zásadní, a  navíc vysoce aktuální i v současnosti, kdy stát je zasažen vlnou nepřátelského sudetismu, a kdy Bezručova tvorba symbolicky předjímá odvěký zápas českého národa o samostatnost. Jsme přesvědčeni, že ani pro českou, moravskou, a slezskou veřejnost, ani pro republiku by neměl být problém sanovat tento domek odpovídající stavební opravou, případně vyhlášením veřejné sbírky. Když se Češi, Moravané a Slezané mohli složit proti tehdejší monarchii na Národní divadlo, neexistuje důvod, proč by se nemohli složiti nyní, jestliže se republika a její ministerstvo distancuje od památky na českého národního klasika, jehož význam nelze v žádném případě spojovat s jakýmsi  „přeceňováním minulého režimu“. Bezruč byl trvale hodnocen již presidentem T. G. Masarykem, a toto nemůže shodit se stolu ani ministerstvo kultury.

 

Boskovičtí odbojáři jsou přesvědčeni, že památka domku Petra Bezruče v Kostelci na Hané je neodmyslitelnou součástí české národní kultury, podobně jako areál usedlosti  v Ratibořicích, Dlaskův statek v Dolánkách a další památky tohoto typu. Žádáme ministerstvo kultury, aby přehodnotilo své rozhodnutí a navrátilo domek Petra Bezruče v Kostelci na Hané zpět do fondu zapsaných nemovitých kulturních památek.

Za OV ČSBS Boskovice

PhDr. Jiří Jaroš Nickelli, předseda OV

Brno-Boskovice 19.prosince 2015

 

Ministerstvo  kultury České republiky,  Valdštejnské nám 1

ÚV. ČSBS Praha, Legerova 22

Tisk, internet – České národní listy