Program tzv. sudetoněmeckého landsmanšaftu

z r 1961, bod 7

 

 

7. Zničení svobody a vlastní státnosti českého národa národně socialistickým režimem v březnu 1939 bylo zavrženíhodným násilným aktem proti právu sebeurčení tohoto národa, s jehož odčiněním v rámci mezinárodního práva a lidských práv bez omezení souhlasíme.

 

Prof. JUDr. Miroslav Potočný, DrSc., „Sudetoněmecký program tzv. 20 bodů z hlediska mezinárodního práva“, k 7. bodu: Toto konstatování je sice zajímavé, avšak neúplné a ne plně upřímné. Ke zničení svobody a stát­nosti českého národa významně přispěla drtivá část německé menšiny v Československu, bez jejíž halasivé činnosti nemohlo dojít k tzv. mnichovské dohodě a po ní ke zřízení tzv. Protektorátu Čechy a Morava.

 

Vyslovená lítost je opožděná a navíc se vina svaluje pouze na číselně malou část tehdejšího Německa, na národně socialistický režim. Vinnou či historicky zodpovědnou však z hlediska mezi­národního práva byla v r. 1938 německá menšina v Československu, o čemž byla řeč v předchozím bodu, ale také celý německý národ, s výjimkou antifašistů. Nikoli pouhý politický režim. Politickou, právní a morální odpovědnost za přípravu a rozpoutání útočných válek, k nimž patří i rozčlenění a vojenská okupace Československa, nese německý stát takový, jak v r. 1938 a následných letech do konce války existoval, tedy vedoucí vojáci, politici, ekonomové, diplomaté a v neposlední řádě i vel­ký a poslušný národ. Svalovat vinu na jedinou složku, na národně socialistický režim, je alibismus, který je v rozporu se smutnou realitou plné, oddané a bezvýhradné podpory drtivé většiny němec­kých občanů Hitlerovi jako jedinému Vůdci vyvoleného, panského německého národa, a to až do po­slední minuty druhé světové války!