Program Česko-slovenského výboru

 

     Česko – slovenský výbor ( ČSV ) podporuje  vzájemnost, svébytnost a demokratickou integraci česko – slovenskou, středo – i celoevropskou v duchu rovnoprávnosti všech národů a občanů. Naší hlavní nadějí je brzké prohloubení vztahů EU nadstandardní česko – slovenskou a středoevropskou unií. ČSV odmítá nepřirozené a škodlivé odcizování občanů České a Slovenské republiky a podporuje vše, co rozšiřuje a prohlubuje naši spolupráci, integritu a suverenitu.

Vychází z realistického, humanitně demokratického odkazu T. G. Masaryka, M. R. Štefánika, E. Beneše i dalších zakladatelů Československa před 75 lety, z platných mezinárodních dohod a dokumentů o lidských právech i z potřeb co nejtěsnější kooperace všech zemí střední Evropy. Každodenní i historické zkušenosti potvrzují, že prohlubování mnohostranných česko – slovenských vztahů má pro obě strany i pro stabilitu demokratické střední Evropy nenahraditelný strategický význam. Právě vzájemnost Čechů a Slováků v minulosti tyto nejbližší národy Evropy nesmírně obohatila, umožnila jejich národní probuzení a dosažení státní samostatnosti.

Posláním ČSV je přispívat k poznání shodných i rozdílných vlivů, které formují život našich občanů, odstraňovat nedorozumění, vytvářet podmínky pro demokratické spolužití v přátelské spolupráci a solidaritě. V názorové pluralitě a při vzájemném tolerování rozdílných přístupů chceme klidně a věcně vyjadřovat to, co je nám i našim domovům společné, co obě republiky spojuje. I soudobá praxe mnohých vyspělých zemí světa svědčí o tom, že svébytnost a vzájemnost národů se podmiňují a doplňují, že integrační a emancipační snahy jsou slučitelné a že právě jejich funkční propojení je vysoce  perspektivní i všestranně prospěšné. Separační politika egocentrického odcizování neodpovídá uzavřeným dohodám ani našim zájmům.

K naplnění těchto cílů rozvíjí ČSV mnohostrannou činnost ve všech oblastech lidského života, na poli občanském, veřejném, mezinárodním, hospodářském, dopravním, vědecko – technickém, školském, vzdělávacím a duchovním, historickém, kulturně osvětovém, turistickém, tělovýchovném, sportovním, zdravotním, ekologickém aj. Sleduje, hodnotí a kultivuje vše, co se týká naší společné existence. Spolupracuje s příslušnými odborníky, institucemi, organizacemi i s představiteli médií. Vyzývá k plodné spolupráci všechny složky našeho a mezinárodního života. Zvláštní pozornost věnuje mládeži.

Naše usilování je v souladu s ústavami obou států, se zásadami OSN a se Všeobecnou deklarací lidských práv. ČSV je legální, nadstranickou mezinárodní organizací, její stanovy jsou řádně registrovány v ČR i v SR.

 ČSV sdružuje všechny občany, hnutí, organizace, kluby, iniciativy a další  subjekty, které přispívají k česko – slovenské spolupráci bez ohledu na jejich národnost, stranickou příslušnost a náboženské přesvědčení.

 Řádným členem ČSV je každý signatář tohoto programového prohlášení. Představitelé rovnoprávné a samosprávné komory Čech, moravsko – slezské a slovenské volí členské sněmy ČSV. Regionální kluby a odborné i zájmové sekce jsou otevřené všem lidem dobré vůle.

 

Schválil IV. Sněm ČSV, Luhačovice, 5.7.1996. Po společném vstupu ČR a SR do EU inovoval VIII. Sněm ČSV, Luhačovice, 19.6.2004 v souladu s přijatou rezolucí.

 

 

 

 

 

zyc-CSV-Prog-A5-4QJ.doc