Prodloužen o dalších deset let

 Česko-německý fond budoucnosti

 

"Dobrou zprávou pro všechny, kdo mají česko-německé vztahy na srdci", je dohoda mezi oběma státy o rozšíření svých aktivit v česko-německém fondu budoucnosti (ČNFB) o dalších deset let. "Pro lidi na obou stranách hranice tak bude i nadále stále snazší najít cestu k sobě navzájem", vítá Tomáš Jelínek, výkonný ředitel ČNFB, společné dohody.

Představitelé, Angela Merkelová a Bohuslav Sobotka, oznámili prodloužení v pátek minulého týdne, u příležitosti 20. výročí Česko-německé deklarace ze dne 21. ledna 1997. Fond budoucnosti byl spuštěn dne 29. prosince 1997. Jeho práce byla původně plánována na deset let. V roce 2007 rozhodly vlády obou zemí o prodloužení o dalších deset let.

Od svého vzniku ČNFB poskytl 54 milionů EUR na 9.500 česko-německých projektů. "Do budoucna se chceme především zaměřit na setkávání mladých lidí, kulturní výměny a co nejširší dialog mezi občanskými společnostmi obou zemí", říká Jelínek. "Kromě toho budeme i nadále reagovat našimi projekty na současné výzvy, které se týkají obou zemí.“ Téma pro rok 2017 zní "medien.kompetenz.fördern" (zvyšovat kompetenci médií).

S cílem podpořit lepší porozumění mezi Čechy a Němci oznámil Česko-německý fond budoucnosti, ve spolupráci s Německou asociací novinářů a Syndikátem novinářů ČR v roce 2016, o udělování ryze česko-německých novinářských cen. Ty budou udělovány, poprvé v České republice,  německým a českým novinářům za nepředpojaté a diferencované informování o sousední země. Tuto neděli se bude konat slavnostní předávání v Praze.

 

Sudetendeutsche Zeitung, 27.1. 2017, str. 4., bez autora a značky

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf