Prodáni a zrazeni

Tribuna názorů

 

Studijní text

 

Posselt obětuje práva a zanedbává povinnosti. Když soudce registru sdružení odmítnul registraci nových a upravených stanov sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL), bohužel omezujících účel SL, pouze na základě formální chyby, je nutné zopakovat zamýšlené hlavní věcné úpravy stanov:

 

- § 3b účel – Působit na národní a státní právo – aby respektovalo a bylo v souladu s  aktuálně platnou Listinou základních práv Evropské unie.

 

- nový § 3c ale formuluje konkrétní společný účel dosavadního § 3c se zcela novým pochybným obsahem, tak, aby odstranil trestné činy uvedené jako ubližování, vyhánění, zabíjení, zabavování majetku atd. jednoznačně na celém světě. Tato formulace je velmi obecná a právně zcela nezávazná v konkrétním případě - proti zločinnému státu!

 

Touto formulací opouští sudetoněmecký landsmanšaft obranu zájmů sudetských Němců proti vyhnání a zbavení práv, jejich primární účel, konkrétně právo na svou vlast a svou autonomii,  dříve formulovaný v § 3c - a právo na vrácení nebo ekvivalentní náhradu za jejich zabavený majetek, jak to bylo dříve formulováno v § 3d - v požadavkem na vymáhání a prosazení u českého státu.

 

Tímto zrazením našich nesporných právních pozic a tím svázáním požadavků proti ČSSR a bez uznání její zločinné viny a náležitých reparací, bychom poskytli České republice, ale i dalším státům volný prostor pro, podle mezinárodního práva, zločinné jednání. Kdo se tak velkoryse vzdá právních pozic, nevytváří bezpečný právní základ pro fungující společenství států!

 

Ještě poznámka k zanedbání povinnosti: Cílem v § 3a je, že sudetoněmecká etnická skupina a její potomci, jako politické, kulturní a sociální společenství, získají a budou mít  chráněny své zájmy ve vlasti  a rovněž tam budou přijati! Pokus o změnu stanov by určitě vzdal hlavní účel pokračování landsmanšaftu pro potomky a pro zachování jejich zájmů ve vlasti. Krajanům z generace pamětníků, kteří po desetiletí podporovali lansmanšaft, ale také jejich potomkům, by nové stanovy sudetoněmeckého landsmanšaftu prodaly jejich práva a zradily je!

Hermann Kautzner , D-Gilching

Sudetenpost, 10.3.2016, str.16

 

Pro České národní listy přeložil P. Rejf