Proč a kým jsou po celém světě pronásledováni křesťané

 

 

Křesťané jsou náboženskou skupinou, která je na celém světě pronásledována nejbrutálněji. Více než 100 milionů křesťanů je diskriminováno, je jim znemožněno praktikovat svou víru, jsou vyháněni nebo zavražděni. Nejnebezpečnější ideologií pro křesťany je islamismus. A bylo to tak vždy, jak odhaluje nová kniha.

 

Devět z deseti zemí, kde je nejbrutálnější pronásledování křesťanů, má islamistickou vládu. Samotné pronásledování do značné míry neprovádí státní orgány samy, ale radikální islamistické milice nebo salafistické teroristické síly jako je islámský stát (IS) v Sýrii, Iráku a stále více v Libyi, Boko Haram v Nigérii a al Shabaab v Somálsku.

 

Vyplývá to ze Světového indexu pronásledování z roku 2016, křesťansko-evangelicky orientované humanitární organizace Open Doors (Otevřené dveře; https://www.opendoors.de/). Po celém světě je nyní nábožensky pronásledováno více než 100 milionů křesťanů. Křesťané jsou nejvíce pronásledovanou náboženskou skupinou na světě. Světový index pronásledování obsahuje seznam padesáti zemí, kde jsou křesťané nejbrutálněji pronásledováni.

 

Počet zavražděných křesťanů, se kvůli své víře v uplynulém roce zvýšil z 4 344 na 7 100 a útoky na kostely se víc než zdvojnásobily, z 1 062 na 2 406. Z analýzy Open Doors vyplynulo, že ,,pronásledování křesťanů na všech kontinentech zesílilo.“

Nábožensko-etnické čistky na Blízkém východě

 

Na prvním místě je Severní Korea. Na druhém až desátém místě v hororovém seznamu zemí, které nejvíc křesťany pronásledují, jsou většinou islámské země: Irák, Eritrea, Afghánistán, Sýrie, Pákistán, Somálsko, Súdán, Írán a Libye. ,,Následkem exodu křesťanů z Blízkého východu a jejich pronásledování ve stylu etnických čistek, které zasáhlo i Afriku, musí politici a církve zvýšit své úsilí o ochranu a podporu pronásledovaných křesťanů,“ apeluje šéf Open Doors Německo, Markus Rode. Například v Eritreji prezident Afewerki drží více než 1000 křesťanů uvězněných v kovových přepravních kontejnerech nebo klecích, kde ,,nepředstavitelně trpí“ tvrdí Open Doors.

 

Pákistán je druhá největší muslimská země na světě. Společně s Nigérii má nejvyšší počet bodů v kategorii ,,násilí proti křesťanům“ ze všech zemí, které jsou na Světovém indexu pronásledování.

 

Extrémní tlak na zhruba 3.800.000 křesťanů v Pákistánu nevychází tolik od státu, jako od islamistických skupin a imámů, kteří v krátkém okamžiku podnítí tisícové davy muslimů proti křesťanům.

 

Zlynčování a vražda mladého křesťanského pár v listopadu 2014. Stejně tak bombové útoky na dva kostely 15. března 2015 v Lahore kde bylo 25 mrtvých, jsou jen špičkou ledovce. Denně jsou mladé křesťanské ženy a dívky v Pákistánu uneseny, znásilněny, zotročeny a za účelem nuceného manželství s muslimem, musí konvertovat k islámu. K tomu ještě přichází kontroverzní zákon o rouhání, který je často svévolně používán proti křesťanům.

 

Na indexu o pronásledování jsou dvě nové země, Niger a Bahrajn. Niger (na 49. místě), stejně jako ostatní země v Africe, spadají pod vliv islamistické Boko Haram, která své útoky rozšířila daleko za hranice Nigérie. Přibližně dvě procenta křesťanů pociťují stále větší hrozbu. V Bahrajnu, který ovládá sunnitská menšina, má myšlenka na vytvoření chalífátu ve stylu IS stále víc příznivců. Křesťané se tak dostávají pod stále větší tlak.

Islám vždy pronásledoval křesťany

 

 Že je pronásledování křesťanů islámem fenomén naší doby, to popírá v Egyptě narozená a ve Švýcarsku žijící židovská autorka Bat Ye’or (dcera Nilu). Ve své nové knize ,,Úpadek orientálního křesťanství pod islámem“ autorka po pečlivém prozkoumání rozsáhlého dokumentačního materiálu předkládá, že islámské náboženství mělo již od svého zakladatele Mohammeda za cíl, podrobit zákonům Alláha všechny národy světa.

 

Islám tento globální cíl nazval ,,Svatá válka“ nebo džihád. Bat Ye’or tvrdí, že ,,Svatá válka je povinná pro všechny muslimy. Věřící podle svých možností na ni musí přispívat svojí osobou, svým majetkem nebo svými spisy“. Ale ta nejdůležitější věc:

 

,,Protože džihád je permanentní válka, vylučuje pojem míru. Umožňuje ale dočasné příměří, které je závislé na politické situaci.“

 

Na téměř 500 stranách zkoumá Bat Ye’or, co se stalo s násilně islamizovanými zeměmi na Blízkém východě a s jižní Evropou pod muslimskou nadvládou. Autorka zkoumá období od 7. do 20. století. Mezi 8. a 11. stoletím, kdy islám z Arabského poloostrova rozšířil do všech směrů, popisuje autorka jako ,,epochu uprchlíků a vyhnanců, o které hovoří křesťanské a židovské zdroje.“

 

Rabování, masakry a zotročení byly v dobytých oblastech na denním pořádku. V následujících stoletích lidé, kteří na okupovaných územích nekonvertovali k islámu, byli občané s nižšími právy s povinností odvádět vysoké poplatky.

 

Je to zásluha Bat Ye’or, že bez polemiky ukazuje, co se s lidmi v bývalých křesťanských zemích stalo poté, co je pohltil islám. Současně dává podnět k zamyšlení, co by se s námi stalo v současné době, kdyby se z islámu stalo dominantní náboženství.

 

Autor: Peter Orzechowski

nwoo.org

 

Zdroj: http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/enthuellungen/peter-orzechowski/warum-und-von-wem-christen-auf-der-ganzen-welt-verfolgt-werden.html