Problematika občanství na východní Ukrajině "Donbas byl vždy součástí Ruska"

Problém právního statusu obyvatelů Donbasu je vážný. Zatímco Ukrajina je už nezná, hledají se nyní postupy,  jak pro ně získat ruské občanství.

Denis Pušilin, místopředseda lidové rady Doněcké lidové republiky navrhl, aby se počítalo s postupem vydávání cestovních pasů podobným jako v Abcházii, Jižní Osetii, a Podněstří. 

 

Vladimir Karasjov, ekonom a politolog z Luganska, komentoval tuto otázku pro Pravda.ru.

 

 

"Tato iniciativa byla zahájena dávno a doposud bylo předloženo mnoho návrhů. Prezident ( Putin ) také podepsal v srpnu zákon, umožňující v Rusku narozeným získat občanství okamžitě. Ti, kteří studovali nebo absolvoval v Rusku, také mají tuto příležitost. "

Doposud přibylo do Ruska údajně 1.5 - 2.000.000 uprchlíků..

Pokud jde o ty, kteří zůstávají na území Ukrajiny, mohou podle Karasjova přijímat ruské občanství za určitých podmínek.

"Jednou z podmínek pro získání ruského občanství je vzdát se ukrajinského občanství. Ukrajina ale nemá postup odříkání. Lidé řeší tento problém individuálně v Kyjevě, "řekl Karasjov.

 

Interview

 

Pravda: Mladí lidé, kteří dosáhnou 16 let věku pro získání pasu na Ukrajině, dostávají nyní tento dokument?

 

Karasjov: Ne, obyvatelé Donbasu mohou přijímat pouze občanství Doněcké a Luganské lidové republiky. Ale tyto dokumenty nejsou platné pro vstup do Ruské federace.

 

Tedy Kyjev opustil své občany? 

 

Ano, jediný způsob pro ně je jít na ukrajinský konzulát v Rostově a zaplatit spoustu peněz, aby získali ukrajinský pas. Ne každý si to může dovolit. Tak se ukazuje, že mladí lidé nemají možnost studovat v ruských školách, nebo jen tak odejít z  Donbasu. ...

Osm milionů lidí žijících v Donbasu, jsou "všichni naši", jak říkal prezident Putin mnohokrát. Doufám, že všichni ostatní vrcholoví ruští politici, stejně jako ministr zahraničí Lavrov, který vždy stojí za obyvateli Donbasu, jsou v tomto také zajedno.

 

Mají ještě obyvatelé Donbasu možnost získat příslušné ukrajinské dokumenty, informace, nebo je vše zavřené?

 

Ukrajinské vládní subjekty dávno všechno zavřely. Nic zde není. A nové republiky jsou uznány pouze některými státy. To je důvod, proč všechny dokumenty republik, i notářsky ověřené a certifikované s pečetí LLR nebo DLR, nejsou platné v Rusku. Věřím, že Ukrajina čelí kolapsu a změně svrchovanosti v blízké budoucnosti. Pak budou tyto nové subjekty uznávány jinými státy.

Doněcký a Luganský region jsou historická území Ruské federace. Jsou dokonce historicky součástí Rostovské oblasti. Takže budeme muset znovu provést referendum. Pak bude možné vstoupit nejen do Ruska, ale připojit se do Rostovského regionu.

Donbass také může vstoupit do Ruské federace jako jeden celek. Je zřejmé, že asi 95 procent bude hlasovat v referendu tak, jak to proběhlo na Krymu. Současná Ukrajina prokázala, že může lidi jen ničit.

Ti, kteří žijí v Donbasu, jsou velmi těžce pracující lidé, zvyklí pracovat v hutnictví, dobývání uhlí a chemickém průmyslu, přítomní zde po generace.

Donbas  posílí ruskou ekonomiku, jak býval pramenem minerálů a rud v bývalém Sovětském svazu. Ukrajina prostě nemá peníze a technologie, stejně jako touhu rozvíjet Donbass. V Rusku je to možné.

 

Od samého počátku lidé v Donbasu věřili, že by mohli postupovat stejným způsobem jako Krymu, ale to se nestalo, Američané tomu brání.

Nicméně lidé stále věří, že domobranci  osvobodí Donbas od Kyjeva, sponzorujícího  nacisty, pak se referendum bude konat a oni se "navrátí domů do své vlasti".

A jejich Vlast je Rusko. Toto území bylo převedeno na Ukrajinu během sovětského období a lidé, kteří tam žijí, nebyli požádáni o jejich stanovisko.

Na počátku 20. století, kdy byl v Rusku hladomor, lidé z Luganska se zmobilizovali a poslali pomoc do postižených oblastí. Existují dokonce i příslušné plakáty z těch časů v ruských muzeích.

Donbass přispěl k záchraně chudých, hladovějících a strádajících regionů. Bylo to v roce 1915, právě před 100 lety. Vždy jsme byli součástí Ruska a žili pro Rusko. "

Rozhovor vedla Ljuba Lulko

Menší úpravy Global Research

Copyright se © Pravda.ru, english.pravda.ru, 2015

Global Research 21. srpna 2015

http://www.globalresearch.ca/the-issue-of-citizenship-in-eastern-ukraine-donbass-has-always-been-part-of-russia/5470522

Pro České národní listy přeložil P. Rejf