Přišli ve jménu lži, podvodu a násilí, III.

Václav Buben

 

Dne 12. března snažili se Němci vyvolati násilnosti v Jihlavě, v Brně, na Olomoucku a Ostravsku. V Praze němečtí akademikové pochodovali po Václavském náměstí v uniformách. Nacistická propaganda rozšiřovala nepravdivé zprávy o násilných činech proti Němcům ve víře, že lež stokráte opakovaná bude konečně považována za pravdu. Ale Čechové měli nervy ze železa, trpěli, mlčeli a neposkytli žádné záminky k vojenské intervenci.

Hitlerovi došla trpělivost. Český stát byl zbaven možnosti vojenské obrany, národ již neměl svého presidenta, kterému věřil, a nacistická propaganda zmátla část veřejného mínění. Hitler tedy již neváhal, rozhodl se postaviti svět před hotovou událost a dal rozkaz své armádě, aby překročila hranice.

Zatím, co německé vojsko vstupovalo do pohraničních měst, jel dr. Hácha do Berlína, aby „svěřil osud svého národa s důvěrou do rukou Hitlerových . O osudu národa bylo již rozhodnuto, ale Hitler nabídku přece přijal, ač přišla pozdě, protože mohla býti dobrým argumentem. Kdyby snad svět nesouhlasil s okupací českého státu, Hitler mohl tvrditi, že plní jen přání Čechů, aby je přijal do ochrany.

Všem!

Dne 10. března 1939

sesadila

pražská vláda

legální vládu slovenskou

porušujíc tím ujednané smlouvy, závazky, převzaté na podzim 1938 a ústavu slovenské krajiny.

Od té doby rozšířily se nepokoje a zmatek v této zemi.

V  neděli stalo se mnoho přehmatů proti Němcům.

Mnoho set příslušníků různých národnosti bylo uvězněno a z části zavlečeno. Jiní byli zabiti, mnoho lidí bylo zraněno.

V  téže době žiji Češi, kteří přišli v říjnu minulého roku pod německou státní svrchovanost, v nejhlubší míru. Říše poskytla jim, jako každému jinému příslušníkovi říše zaměstnání, práci a chléb.

Jelikož se napětí v posledních hodinách nesnesitelně zostřovalo, jelikož ve velikých částech Česko-SIovenska bylo vyhlášeno stanné právo, jelikož obnoveni trvalého klidu a pořádku nynější pražskou vládou ani vládními metodami pražskými nelze očekávati, nýbrž situace se každou hodinu zhoršuje, rozhodla se nyní německá říšská vláda ke konečnému zakročení, aby odstranila tyto neudržitelné poměry.

Má při tom na zřeteli tisícileté právo, které jí zavazuje, aby v tomto důležitém území převzala poslední odpovědnost za klid a pořádek jako i za soužití lidí.

Německa vláda učiní proto nyní veškerá opatření, která poskytnou potřebné záruky pro konečné a trvalé uklidnění tohoto státního území.

Německá branná moc, která právě překročuje na zemi i ve vzduchu hranice, má rozkaz, zabezpečit! život a majetek všech obyvatelů této země stejnou mírou.

Německé vojsko nepřichází proto jako nepřítel, nýbrž jen jako vykonavatel vůle německé říšské vlády, zjednat na tomto území snesitelný pořádek a umožňovat! soužití národností, poměry zde na sebe odkázaných.

Kdokoliv se staví německému vojsku na odpor nebo se proti nařízením německých vojenských úřadů proviňuje, bude považován za nepřítele tohoto pořádku a míru mezi národy této země neboť může míti jenom v úmyslu zabrániti trvalému uklidnění a musí proto počítati s patřičnými následky a případně státi svým životem za své jednání.

Kdo se dobrovolně podřizuje nařízením německé branné moci, vykonávající dočasně exekutivu, pomůže při zjednání klidu a pořádku a zkrácí tím dobu tohoto německého zakročení. Německé vojsko má proto rozkaz, bleskovitě zlomiti každý odpor všemi prostředky.

Německá říšská vláda dojde v každém případě k cíli. To znamená:

V  těchto zemích nemaji v budoucnosti Češi potlačovat! Němce nebo Slováky, ani Němci nebudou potlačovat! Čechy a Slováky.

Všem musí býti umožněno, aby mohli žiti v klidu vedle sebe a společně pracovali k zajištění svého štěstí a blahobytu.

V Čechách nechápali, proti komu bylo ochrany třeba. Ostatně od 15. března 1939 dálo se mnoho věcí, které bylo možno pochopit. teprve později, když Čechové poznali mentalitu, nepoctivost a věrolomnost nacistů.

Konečně se uplatnily letáky s datem 10. března 1939.

Hitler byl v Praze dříve, než dr. Hácha, který ho tam pozval. Host vítal domácího pána. Bylo to symbolické a dávalo tušiti, jaké bude postavení českých

lidí ve vlastním domově.

Leták ze dne 10. března vzbudil úžas i odpor, protože v něm byla tvrzení,

o nichž každý v Čechách a na Moravě věděl z vlastní zkušenosti, že jsou nepravdivá. Jak je možno tak směle někomu mluvit nepravdu do očí ? Lidé tehdy ještě neznali hloubku nacistické nemorálnosti. Četli leták a došli k názoru:

Přišli ve jménu lži, neboť nebylo zmatků a násilností, o kterých v letáku hovoří. Přišli ve jménu násilí, neboť vyhrožují, že vojsko bleskovitě zlomí každý

odpor všemi prostředky.

Přišli ve jménu podvodu, protože tvrdí, že přišli zabezpečit život a majetek všech občanů a ve skutečnosti vše to Čechům berou.

Brzo také poznali všichni čeští lidé, že slovo Hitlerovo nemá ceny. Jeho vynos o zřízení Protektorátu Čechy a Morava ve čl. 3, odst. 1, sliboval: „Protektorát Čechy a Morava je autonomní a spravuje se sám.“ Ve skutečnosti byl spravován nacistickými úřady a gestapem.

Ani služebníci Hitlerovi neznali čestného slova. Neurath v deníku „Der Neue Tag“ dne 16. IV. 1939 sliboval: „Od prvního okamžiku jsem si položil za úkol ukázati světu, jak německý národ umí si vážit i sobě svěřeného cizího národa a získat jej pro životní společenství, do něhož jej uvedl dějinný a geologický osud. Dokazoval to popravami, loupením státního i soukromého majetku, a jeho nástupce to nejpřesvědčivěji prokázal v Lidicích.

Nacistická potopa se valila do Klajpedy a proti Polsku, které mělo býti zlikvidováno podle vzoru Československa.

Tak u nás počalo šest let plánovitého a bezpříkladně tvrdého vyhlazování českého národa, šest let, která vsála do sebe více potu, slz a krve, než mnohé z předchozích staletí.

Šest let tmy mokvající krví.

Vysoko na obloze však žhnula rudá hvězda a vlévala víru do českých srdcí, že to, co se stalo, není poslední list v knize českých dějin.

Daleké obzory světélkovaly magickou září kultury a civilisace Anglie a Ameriky, země s tradiční úctou k lidským právům.

Etherem vanula k nám slova, která jsme poslouchali s nasazením životů a se zanícením středověkých čtenářů bible.

To umožnilo vydržet a nezoufat v nacistickém pekle.

 

5. června 1945.