Priority Pentagonu a „rychlý globální úder“

 

V poslední době Pentagon předložil a prezident Obama schválil návrh na zvýšení nákladů na nejnovější zbraně a posílení pozic americké armády v Evropě. Strategický význam tohoto kroku je zcela charakterizován článkem Missy Ryan оpublikovaném  2. února v The Washington Post : "Pentagon odhalil rozpočtovou prioritu pro rok 2017: Udržení vojenské převahy nad Ruskem a Čínou".

 

Jak vidí americká armáda "vojenskou převahu nad Ruskem a Čínou"?

Základní konstanty rovnováhy sil ve světě byly zafixovány již v roce 1970: také tvrdá nukleární parita mezi SSSR a USA, která dosáhla úrovně vzájemného zaručeného zničení. Smlouva o omezení protiraketové obrany (ABM) snížila zbrojní závody a  snížila riziko vzniku třetí světové války. Také byl nastolen nejdůležitější princip, který úspěšně účinkoval v sovětsko-americké konfrontaci po 30 let: dohoda stran o omezení protiraketové obrany, vycházející z poznání, že nechráněnost proti odvetě je nejspolehlivější prostředek odstrašení.

 

Prakticky celá americká historie může být viděna jako série nekonečného úsilí obcházet tyto dohody. "Star Wars" (hvězdné války) selhaly: technologie USA nebyly schopny natolik předstihnout Sovětský svaz, aby obešly pro ně strašné vzájemně zaručené zničení. Úplně selhala myšlenka vybudování orbitální platformy vyzbrojené lasery a kinetickými antiraketami ... Úspěšnější pro Američany bylo zničení sovětských raket středního a kratšího doletu, bez poměrného snížení kapacity Spojených států, v době Gorbačova a Ševarnadzeho.

 

Další kroky v pokusech o obcházení smlouvy ABM vyvrcholily v jednostranném americkém odstoupení od smlouvy pod záminkou hrozby ne z Ruska, ale od "teroristických států". Konečně, smlouva ABM přestala platit 12. června 2002. I když o něco dříve, v roce 2001, přijalo Valné shromáždění OSN rezoluci na podporu smlouvy ABM. Pro ni hlasovalo více než 80 zemí, proti byly pouze USA a Izrael.

 

I tehdy bylo možné definovat styl diplomatických a propagandistických akcí USA v této oblasti následovně : démonizace "ničemných států", opakované přehánění hrozby od nich. Přemýšlejte o této změně : v dřívějších desetiletích vyjednávači SSSR a USA přesně počítali potenciální úrovně číselných údajů, vzájemně přijatelných oběma stranami. Ve XXI. století začaly USA započítávat úrovně vojenských schopností Severní Koreje, Íránu, Iráku. A proto vícekrát změnily úroveň ochrany vůči těmto "hrozbám". V případě Iráku v roce 2003 se americké akce změnily v intervenci.

 

Zajímavá situace nastala roku 2015 s podpisem dohody o íránském jaderném programu, to znamená, že zmizel dokonce i důvod pro pokračování prací na nové protiraketové obraně. Diplomacie USA udělala dva nové kotrmelce. Za prvé bylo oznámeno, že Spojené státy i nadále pracují na protiraketové obraně, aby zabránily nezaměstnanosti ( "v odpovídajícím sektoru průmyslu"). Za druhé došlo k obejití zásady vzájemného zaručeného zničení a zanedbáno právo na rovnou bezpečnost. Byla dána přednost konceptu "rychlého globálního úderu" – úderu nejadernými zbraněmi kdekoli na světě.

 

Jaké jsou hlavní novinky tohoto plánu?

1. Dříve americké řízené střely s naváděnými pumami s nejadernými náložemi nemohly způsobit značné škody jaderným silám Sovětského svazu/Ruska. Ale ve válkách od roku 1991 (Jugoslávie, Irák) byly "vyzkoušeny" údery na velké vzdálenosti.

2. Klíčovým slovem ve výrazu "rychlý globální úder" je slovo "rychlý". Jedná se o útok v průběhu jedné hodiny.

 

Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin komentuje rozvinutí koncepce "rychlého globálního úderu“, která má  umožnit USA získat výhodu nad jaderným státem. A to díky nejlepším technickým vlastnostem zbraní, především jejich rychlosti. Mluvíme o letadlech (včetně bezpilotních letounů) a raketách, schopných se pohybovat 6 až 20 krát rychleji než zvuk.

 

Prostředky "rychlého globálního úderu" zahrnují mezikontinentální balistické rakety, jako jsou námořní Trident II D5, s vysoce přesnými ne-jadernými hlavicemi, stejně jako zkoušené americké nadzvukové řízené střely a další hypersonické prostředky (Falcon HTV-2 a AHW). Konstruktéři se domnívají, že tato zařízení nemusí být vybavena hlavicí, Jejich rychlost a energie bude stačit ke zničení cíle při přímém zásahu. Hypersonická řízená střela je schopná zasáhnout cíl dlouhého doletu  5-6 krát rychleji než podzvukové rakety "Tomahawk".

 

Dalším prostředkem "rychlého globálního úderu" jsou kinetické zbraně. Jako těžké tyče z wolframu, které budou padat na cíl z velké výšky. Ve studiích Američané došli k závěru, že tyč délky 6 metrů a 30 cm tlustá dopadne na cíl rychlostí 3500 m/sec. a náraz uvolní energii rovnající se 12 tunám TNT!

 

To znamená, že v případě ozbrojeného konfliktu se zemí s jadernou odstrašující sílou, se prioritou stává faktor času. Vše bude rozhodovat rychlost, náhlost. Stisknout "jaderné tlačítko" je totiž mnohem složitější, než „tlačítko“ nejaderných úderných sil. K informační podpoře těchto akcí může sloužit teze o tom, že "agresorem je ten, kdo jako první použije jaderné zbraně!".

 

Vezměme si analogii šachu. Řekněme, že máte možnost udělat "výměnu jaderných figurek". Je možné zneškodnit jaderné střely nepřítele - pak použít své vlastní. Teď si představte, že jste vyměnili své jaderné figurky za nejaderné figurky protivníka, zatímco jeho jaderné figurky jsou v bezpečí. Propaganda již s hlasitostí sirén prosadila "kdo první zaútočí jadernou figurkou je agresor".

 

A další analogie z šachů. Jak je známo, šampióni na důležitých utkáních nejsou sami,  s nimi je celý tým: trenéři, sekundanti... A v případě, že se odkryje sloupec №5, je zapotřebí vyslat jaderné figury proti tomu, kdo hraje na opačné straně desky? "To nemůžeš! Staneme se agresory!"

 

A v této situaci – je jen hodina na rozmyšlení! Je to mimochodem šachový interval.

To znamená, že je jen hodina na učinění rozhodnutí o odpovědi na "rychlý globální úder". Znamená to, že pojem prahu jaderné války je rozmazaný, vyžaduje to změnu rozhodování ...

 

Je možné, že právě toto měl na mysli náměstek ministra zahraničí Ruska Sergej Rjabkov, když řekl: "Rozvinutí systému „rychlého globálního úderu“, vyvíjeného v USA,  by mohlo vést ke střetu s apokalyptickými důsledky".

 

Igor Šumějko  4.2. 2016

 http://www.fondsk.ru/news/2016/02/04/prioritety-pentagona-i-bystryj-globalnyj-udar-38446.html

Pro České národní listy volně přeložil P. Rejf