Prezidentský kandidát bez vztahu k 28 říjnu nemá na Hradě co pohledávat

 

Kandidát na funkci prezidenta, pan Mgr. Michal Horáček, se opět odhalil. Podle svého veřejného vyjádření (Metro 18.11,2016,s.02)  se přihlašuje k jako nevýznamnějším výročím státu k 21.srpnu a k 17.listopadu. Přitom vůbec není jasno, zdali u 17.listopadu preferuje více prvotní význam tohoto výročí, tj. protesty proti  nacistickým okupantům roku 1939, anebo význam druhotný, ztotožňovaný s protestem studentů roku 1989, z nějž se vyvinul převrat zvaný konvečně a nepřesně "sametovou revolucí". Fatální je pro něj podle jeho slov "aktivní vzdor". A proč vůbec zmiňovat 21. srpen, když je jen jedním datem z mnoha porážek české státnosti, jako byl již 8.listopad, nebo 15.březen a řada dalších??

 

Nuže, my rovněž uplatníme aktivní vzdor vůči takovému prezidentskému kandidátů, Pro nás, co uznáváme za největší státní svátek a výročí státu na prvním místě 28.říjen a poté 17. listopad především jako symbol aktivního vzdoru roku 1939 a  daleko za ním roku 1989, je takový prezidentský kandidát prostě nepřijatelný.

 

Nepřijatelný již jen z toho důvodu, že ignoruje výročí 28. října. Ignoruje výročí základu naší novodobé státnosti, igoruje symbol počátku naší republiky, bez něhož by neexistovala ani nynější Česká republika. Nevíme, zdali panu kandidátu nejsou bližší jiné symboly jiné státnosti, než státnosti československé a nyní české. 

 

V Ústavě máme preambuli, že naše státnost se zakládá na státnosti Koruny České a státnosti československé. A pan kandidát, jenž pretenduje na hlavu republiky, se ani nepřihlásí k ústavnímu principu, na němž stojí základ republiky. Jak bychom potom mohli věřit jeho prezidentskému slibu??

 

Takže důrazně varuji občany státu před volbou takového kandidáta na prezidenta republiky - pokud nám volební právo ovšem mezitím někdo neodebere...

 

Jiří Jaroš Nickelli, ČSOL Brno I