Prezident republiky je hlavou státu


Ing. Miloš Zeman byl zvolen prezidentem ČR v přímých volbách. Jeho vítězství bylo přesvědčivé. Přesto však od počátku, kdy se ujal prezidentské funkce, zlovolné útoky proti němu, zejména osobní povahy, nepřestaly a trvají do současnosti. S největší pravděpodobností budou pokračovat i nadále. Proti němu se spojili jak stoupenci Karla Schwarzenberga, tak i část německých a rakouských médií, která vždy horovala pro Kódla, jenž se za Čecha, jak všichni víme, ani nepovažoval a nepovažuje. I převážná většina „českých“ médií si nejen občas kopne do prezidenta. Když sledujeme českou veřejnoprávní televizi, tak je to někdy až k pláči, jak její redaktoři se snaží, aby přiměli hosty zpravodajské relace vyslovit se proti Zemanovi.

Přes dlouhotrvající viditelné i skryté úsilí nejrůznějších českých i nečeských subjektů podkopat postavení M. Zemana, se jejich kazimírskému dílu zřejmě nedaří. Za oblibou prezidenta, jak dosvědčují různé průzkumy mínění občanů, až daleko kulhají jiné ústavní orgány.


Nejprve několik vět k médiím německy píšícím. Když byl M. Zeman na návštěvě Rakouska, otevřeně mluvil, ostatně jak již i dříve, o tom, že Němci v ČSR byli pátou kolonou hitlerovského Německa. Prezident řekl plnou pravdu. Jsou však lidé, kteří raději žijí ve lži. Jejich povyk byl proto pochopitelný. Nejvíce samozřejmě řičely tiskoviny landsmanšaftů, rakouského i německého. Ano, sudeti jsou zjevnými nepřáteli našeho prezidenta. Přidával se však i další tisk. Nedávno to byl i německý deník Süddeutsche Zeitung. V článku „Kazimír z Hradu z nenávisti sabotuje koalici“ pláče nad tím, jak zlý muž z Hradu klade Sobotkovi do cesty překážky, když předtím lánský puč protisobotkovského křídla ČSSD ztroskotal. "Prezident a levicový populista Miloš Zeman se nad nyní vytvořenou vládní koalicí vznáší jako zlý duch."

Nyní podle listu hrozí i nebezpečí, že prezident odmítne jmenovat některé ministry navržení Sobotkou. "Čisté motivy ho k tomu nevedou, spíše nenávist a přehnaná touha po odplatě."


Takže k oné touze po odplatě, jíž je podle Süddeutsche Zeitung, muž z Hradu zmítán. M. Zeman byl ve stranickém referendu, které uspořádala ČSSD, zvolen velkou většinou hlasů členů a stoupenců ČSSD kandidátem strany na funkci prezidenta. Všechny orgány sociální demokracie byly výsledky referenda vázány a byly povinny jednat v souladu s ním. Jak však jednal Špidla? Když navrhoval za ČSSD, aby M. Zeman byl zvolen prezidentem republiky, udělal tak asi ve dvou třech větách, chladně, nezúčastněně a viditelně i odtažitě. Jak poté pan Špidla hlasoval v této volbě, jak hlasovala celá řada dalších sociálně demokratických poslanců? Všichni víme, že svůj hlas, ač byli zavázáni volit prezidentem M. Zemana, kandidáta své vlastní strany, mu nedali.

Takže primární otázkou je, zda tito sociálně demokratičtí poslanci jednali v souladu s vůlí strany, vyjádřenou ve zmíněném referendu. Ne, jednali v rozporu s výsledkem vnitrostranického referenda. Jednali dokonce i v rozporu s morálními principy. To je skutečnost. A právě o tom bychom měli mluvit. Proč o tom Süddeutsche Zeinug nepíše, ač by měl? Z pochopitelných důvodů se mu to nehodí do krámu. Přece se nebude rozepisovat o politickém a morálním selhání Špidly, Sobotky a spol.? To by mu neumožnilo kopat do prezidenta.


Nepamatuji se, že by nějaké české noviny, či jiná média, obdobným a vytrvalým způsobem útočila na dřívějšího nebo současného prezidenta SRN, ač u toho předchozího byl k tomu důvod. Korupční aféra mu zlomila vaz. A u toho nynějšího by důvody také byly. Přesto naše média meze slušnosti zásadně nepřekročila.

Myslím si, že takto by se měla chovat i německá média vůči našim ústavním činitelům, obzvláště pak vůči prezidentu republiky. Nečiní tak. Zřejmě se domnívají, že se vůči nám můžou dovolit víc, než my vůči nim. Také nedávný článek bavorských novin o boji s bandami z východu, především s Čechy a Poláky, to potvrzuje. Samozřejmě dosud jsou německé noviny přece jenom slušnější než ty nacistické. Jde to bez problémů poznat. Nacistické noviny psaly o nás přečasto jako židovsko-bolševických bandách, a ty současné jen o bandách z východu.


Snad ještě bychom si měli položit otázku, proč část vnitřních a zahraničních politických sil je proti prezidentu Zemanovi? Je přece vinen z porážky svého protikandidáta, Karla Schwarzenberga, přítele sudetských Němců a němectví vůbec. Pro něj by nebyl problém směrovat vývoj tak, abychom přistáli jako země v německém spolkovém přístavu. Dokonce by se zřejmě dohodl i se sudetskými Němci a umožnil by jim návrat do vlasti, odškodnění, rovnoprávnost s českým národem v česko-německé federaci, právo na sebeurčení až po odtržení se svým sídelním územím „Sudety“ a jejich připojením, pokud by se na tuto cestu nechtěla vydat celá česko-německá federace, ke SRN. Takto nějak by mohl probíhat vývoj za prezidentování germanofila a slovanofoba K. Schwarzenberga, ostatně nepříliš odlišný pohled na naše směrování měl a má pan Špidla a jemu podobní.


Prezident Miloš Zeman představuje, jak jsme přesvědčeni, zcela jinou vývojový směr. Je nejen nejvyšším ústavním činitelem republiky, ale současně důvěryhodným strážcem českých národních a státních zájmů, který se těší podpoře většiny našeho národa.

Jistě mu proto nemůžou být lhostejné ani církevní restituce. Vždyť sociální demokraté získávali na restitucích hlasy, když po určitou dobu tvrdili, že o nich uspořádají referendum. Jejich voliči, alespoň část z nich, se cítí podvedená současným stanoviskem ČSSD k restitucím. Když si uvědomíme, že kolem 80% lidí je proti církevním restitucím a současná koalice, jež se uchází o vládu, tento problém v podstatě přechází, neboť sází jen na dohodu s katolickou církví. S tímto řešením většina občanů nesouhlasí. Vznikající koaliční vláda by zase chtěla vládnout v rozporu se zájmy lidu.


Bylo rozhodnutím ČSSD, aby do vládní koalice byla přibrána KDU-ČSL, která programově považuje církevní restituce za neměnné. I Babiš připouštěl, že může být do vlády přizván Okamura. Do současné situace se tedy sociální demokracie vmanévrovala sama. Dnes musí proto počítat s negativní reakcí části svých volič. A pan Sobotka a jeho věrní, např. pan Diensbier, jsou k jejich signálům hluší a slepí. O demokracii a svobodě mluví, ale nedemokraticky si počínají. Všeho však do času! Již podruhé průzkum preferencí ukázal, že volby by vyhrálo ANO 2011 a ČSSD by se umístila jako druhá, přestože řada médií v současné době jim drží více než palce. Voliči již svá první varování sobotkovcům adresovali. Vyslyší je sociální demokraté? Byli bychom tomu velmi rádi!

J. Kovář











Vzhledem k dosavadnímu přístupu prezidenta Miloše Zemana však list v komentáři takový vývoj nepovažuje za pravděpodobný.


"Prezident a levicový populista Miloš Zeman se nad nyní vytvořenou vládní koalicí vznáší jako zlý duch," píše Süddeutsche Zeitung. "Celé měsíce se snažil novému sociálnědemokratickému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi klást do cesty překážky," pokračuje list a vypočítává vznik strany SPOZ, která podle něj měla odvést od ČSSD voliče, a takzvaný lánský puč protisobotkovského křídla strany, který ale skončil neúspěchem.


"Nyní, když Sobotka po tvrdých jednáních upekl koalici s hnutím ANO miliardáře Andreje Babiše a s křesťanskými demokraty, hrozí Kazimír na Pražském hradu tím, že odmítne jmenovat některé kandidáty na ministry," píše dále deník. Podle Süddeutsche Zeitung se koaliční strany shodly jen na nejmenším společném jmenovateli a jejich zájmy z dlouhodobého hlediska nejdou stejnou cestou. "Česko tak zrovna nejde vstříc fázi stability, kterou země nutně potřebuje, a to i z hospodářského hlediska. Proto není nyní nic tolik potřeba, jako státnické chování. Bohužel tady zůstává jen u zbožného přání," uzavírá deník.


ČTK