Prezident Dr. Edvard Beneš

 

Před 131 lety 28. května 1884 se narodil druhý československý prezident dr.Edvard Beneš. Dr. Edvard Beneš stál u zrodu ČSR v roce 1918. Dr. E.Beneš je také úzce spjat s Československou stranou národně socialistickou. Byl jejím místopředsedou. 

 

Dr.Edvard Beneš jako dlouholetý ministr zahraničích věcí ČSR se podílel i na vzniku Společnosti národů. Po  abdikaci TGM 18.12.1935 byl zvolen druhým československým prezidentem. Po mnichovském diktátu odcházel Dr. E. Beneš podruhé do exilu. Byl poražen, mnohými potupen. Přesto nezlomen. Po vypuknutí 2.světové války stal opět představitelem československého domácího i zahraničního odboje.  

 

Jeho návrat do vlasti v květnu 1945 byl bez nadsázky návratem vítěze. Svět se výrazně změnil.  Ti politici, kteří určovali vývoj v Evropě před touto válkou, zmizeli z politické scény. Dr.Edvard Beneš a to je třeba zdůraznit, se jako jeden z mála evropských představitelů, vrátil domů opět, jako prezident. Byl představitelem státu, který i jeho zásluhou, se stal součástí vítězné koalice. Tuto skutečnost je nutno důrazně připomenout, tak jako nutný odsun německého obyvatelstva, provedený na základě postupimské dohody, odsun byl důsledkem  výrazného podílu sudetských Němců na Mnichovské dohodě a na rozbití Československa. 

 

Další poválečný vývoj v Evropě a ve světě byl již ve znamení nového rozdělení světa, na základě Jaltské dohody a výsledků druhé světové války. Tento vývoj již nemohl Dr.E. Beneš ovlivnit, natož zastavit.  Svět se rozdělil na dvě sféry vlivu.  

 

Dr.Edvard Beneš má své důstojné místo v českých dějinách. Příkazem dnešní doby je hájit památku Dr. Edvarda Beneše, který se zasloužil o náš stát.  Slova  TGM „ bez Beneše bychom neměli republiku“ něco vypovídají. Dnešní útoky na Dr.E.Beneše jsou především útokem na celistvost a suverenitu tohoto státu. Jsou pokusem změnit výsledky druhé světové války. Zásluhy Dr.E. Beneše o náš stát ocenil i Parlament České republiky samostatným zákonem. 

 

 

Přemysl Votava