Převlékají se všichni - od Říma po Varšavu

Ljubov Stěpušova

 

Pán Evropy ve Washingtonu změnil chutě, nepotřebuje ty, kteří mají za národní ideu nenávist k Rusku. Evropané se převlékají za pochodu a chtějí se s Ruskem přátelit. Rusko se nehodlá přátelit s těmi, kteří Rusy urážejí a démonizují jeho prezidenta.

 

Jací jsou nyní míroví ruští sousedé!

 

Ještě nejsou zapomenuty předpovědi, že by Rusko mohlo uchvátit Polsko v jednom dni a Pobaltí během šedesáti hodin, doby, kdy americké tanky jely po Východní Evropě, ale zdá se, že se situace mění. Ke změně dochází dokonce i ve Varšavě, hlavní služebnici Washingtonu ve Východní Evropě.

 

Ministr zahraničí Polska se podle agentury PAP vyjádřil, že byl před devíti lety započat návrat k proruské politice. Přitom ještě nedávno vyzýval země Východní Evropy ke vstupu do NATO a tvrdil, že pro Polsko je Rusko existenčním nebezpečím horším než IS. V odtajněném dokumentu Teze o politice republiky Polsko ve vztahu k Rusku a Ukrajině se říká, že „vztahy s Moskvou jsou přednější než s Ukrajinou, protože Rusko je zcela oprávněno směřovat  k obnově postavení velké mocnosti.“ Moskva může být užitečná v boji s radikalizací Jihu a je „zásobárnou surovin“ pro Západ. Varšava se zřejmě začala obávat o svůj osud, když se strýček Sam nehodlá plést do evropských věcí. Tím spíš, že vedle bouří fašistická Ukrajina a Merkelová UNA-UNSO nezastaví.

 

O žádné menší změny nejde v Estonsku. Premiér Ratas na tiskové konferenci v Talinu uvedl, že řeči o možné ruské agresi na Pobaltí se negativně odrážejí na hospodářském klimatu země. Podle něho tvrzení, že je Rusko v poslední době zvláštním nebezpečím pro Pobaltí nejsou podložené. Řekl, že je v zemi klid a pokoj.

 

Všichni chtějí odvolávat sankce, i Ukrajina

 

Ministr zahraničí Maďarska prohlásil, že jeho země utrpěla po třech letech protiruských sankcí škodu 6,5 miliardy dolarů. Podle něho je to citelná ztráta, když jejich roční export je 90 miliard dolarů. Otázka je proč Maďarsko ještě ani jednou nevyužilo své právo veta, aby znemožnilo pokračování sankcí a předešlo ztrátám? Možná se Budapešť nyní odváží, po prohlášení prezidenta Parlamentního shromáždění Rady Evropy Agramunta, to udělat. Agramunt řekl: „Myslím, že Rusové zde musejí být, zde ve shromáždění, s plnými právy.“ Uvedl, že pokračující „anexe“ Krymu není důvodem k pokračování sankčních omezení i přesto, že odsuzuje akce RF. Vysvětlil: „Rada Evropy nebude stát na obou nohách bez spolupráce s RF.“

 

Všechno toto neříkají politici bývalí, ale aktivní vůdci nejvyšší třídy. Nebo budoucí vůdci.

 

Republikánský kandidát na úřad prezidenta Francie Francois Fillon prohlásil, že EU potřebuje obnovit vztahy s Ruskem.. Poznamenal, že v minulosti udělala mnoho chyb. Vztahy s Ruskem jsou otázkou strategické budoucnosti Evropy.

 

Italský ministr zahraničí Alfano uvedl pro La Stampa, že Evropa spolu s USA musí rezolutně rozhodnout o zrušení protiruských sankcí, protože situace připomíná Římem zaplacený účet za bytové a komunální služby, které ale využívá Washington. Podle něho USA, které více než ostatní trvají na sankcích, jdou na snížení a ti kteří za sankce zaplatili značný účet, t.j. EU a také Itálie „jim zůstanou jako rukojmí“. Ovšem vy, pane Alfano, máte také právo veta.

 

Představitelé ukrajinských vládnoucích struktur na Ukrajině dosud nepochopili situaci. Ještě tam směřují k sebevraždě. Ale oligarchové, kteří jsou zastoupeni v Radě, mají návrhy rozumné. Oligarcha Pinčuk zaslal dopis Wall Street Journal s tím, že by Ukrajina měla Rusku ustoupit ve věci Krymu, uznat výsledky místních voleb v Donbasu a netrvat na snaze o členství v EU i v NATO pro dosažení míru na východě Ukrajiny. Vyzýval k vybudování evropské země, k privilegovanému partnerství s EU a teprve potom pomýšlet na připojení.

 

Přátelit se s Putinem? Popořádku!

 

Všechny tyto tektonické otřesy jsou výsledkem politiky Trumpa, který snadno odhodil Transpacifickou dohodu a vyhlásil, že od nynějška se bude sázet na dvoustranné vztahy. Nyní je potřebné být užitečným Americe a neškodit Rusku. Čím Polsko, Estonsko, Ukrajina, Francie a Německo mohou Americe být užitečné? Ničím. Naopak Trump chce zajistit americký trh před německými auty a francouzskou kosmetikou.

 

Být užiteční Rusku mohou. Je zde společný územní prostor, společná nebezpečí islamismu a fašismu a spolehlivé partnerství ohledně přírodního plynu. Je jen otázka, pokud by se všichni postavili do řady a chtěli dávat do pořádku vztahy s Putinem, koho zvolit za partnery. Tak jako tomu bylo v Ruské říši, je potřeba volit silné – Francie, Velká Británie, Německo, USA. Zde budou nové mezinárodní vztahy, kdy budou svou vůli prosazovat silnější a Polsko bude své místo znát – být hlavní ve Visegrádské skupině. Avšak i ona se brzy rozpadne.

24.ledna 2017

Převzato z Pravda.ru

Outsidermedia.cz