President Zeman má pravdu. Proč by měl být svědomím národa Ruml junior? Patří na politické smetiště!

 

Po interwiew pana presidenta Zemana v Orlové, kdy konstatoval, že státní svátek výročí ČSR zneužili odpůrci k předvolební kampani (Novinky.cz) a poukázal i na Jana Rumla mladšího, musím souhlasit.

 

Proč? Uvedu odstrašující příklad. Pan Ruml junior byl v jisté době ministrem vnitra České republiky. Jako ministr vnitra měl v kompetenci řízení o občanství k restitucím období protektorátu. A jak se choval v konkrétních případech? Skandálně.

 

Dokumentuje to případ Idy Schoellerové, žádající obrovské majetky na Blanensku, již pan ministr Ruml podpořil v neprospěch státu.

 

Kdo byla Ida Schoellerová za protektorátu? Byla to dcera rájeckého starohraběte a knížete (Altgraf und Fürst). Za války pracovala jako úřednice rájeckého velkostatku, což má doloženo v oddacím listu.  Velkostatek řídili kutí nacisté, pracující tam již od I. ČSR, ředitel Weselka, vrchní účetní Tugemann, prokurista Gördl, ředitelé knížecí šamotky Augustin a Zahn, po válce hledaní prokurátorem a souzení mimořádným soudem, atd. Bylo jich hodně, těch nacistických úředníků,. Velkostatek pracoval pro vítězství reichu pod říšskou správou, což bylo běžné opatření říše pro důležité hospodářské podniky. (Zwangsverwaltung.) Z té správy pobíral kníže s rodinou obrovské částky, až 200 tisíc protektorátních korun měsíčně!

 

V  podzemí starého zámku byla dokonce továrna na letecké součásti, kde pracovali nuceně nasazení, například jeden potomní profesor Masarykovy university. Doklad o tom má člen ČSOL, leginář Jan Hříbek z Tábora.

 

Dále podle jiné archivní listiny státu byla tato Ida platící členkou nacistické pracovní organizace Deutsche Arbeitsfront (což nebyly žádné "odbory", jak lživě tvrdí někteří právníci, ale otrokářská pracovní organizace reichu! Její vedoucí dr.Ley byl dokonce žalován v Norimberku a oběsil se.).

 

Konečně starohraběnka Ida Salmová byla od roku 1944 manželkou válečníka wehrmachtu 6.pluku kozáků I. (jinak XV.) divize Waffen SS wehrmachtu, mnohonásobně vyznamenaného za válečné úspěchy.

 

A této výtečnici protektorátu pan ministr Ruml mladší bez jakéhokoli prověřování klidně přiznal státní občanství.

 

Tak to vše doložil badatel pan Dr. Stehlík z Brna ve své knize Skandální pozadí velkých restitučních kauz šlechty, Brno Garn 2003, a publikoval tam dokonce její oddací list s válečníkem von Schoellerem. Badatel měl obrovské štěstí, že dokument publikoval před vydáním zákona na ochranu dat.

 

Panu badateli Dr.Stehlíkovi patří primát v rozkrytí Idy Salmové-Schoellerové v restituční kauze. Dnes jsou takové doklady nedobytné. V knize pana doktora Stehlíka jest si toto vše možno přečíst a kochat se oddacím listem madam Schoellerové...

(A já to tu uvádím, i přestože mne pan doktor Stehlík nemá rád, obsesivně mne ve své knize napadá, žaloval mne - a prohrál. Protože ta čest primátu v kauze mu prostě náleží, i přes veškeré jeho excesy.)

Nacismus se přece cenzurovat musí, nicht wahr, meine Herren?? Jinak by se nemohlo restituovat. A toto vše podporoval pan ministr Ruml svým schválením.

 

A proto má pan president v případě exministra pana Rumla naprostou pravdu. Pravdu, kterou náš takzvaný oficiální tisk řadu let pečlivě tají. Aby se mohla vyprat restituce od skvrn kolaborace s III.reichem.

 

Ale v tomto státě a režimu se jednoduše nikdy nic neutají natrvalo. Naštěstí jsme už takoví - a možná i právě toto nás zachrání od ještě hroznějších průšvihů,než jsou ty doposud známé.

 

Ale pana ministra Rumla už nevypere nikdo a nic, stejně jako madam Schoellerovou. Jak to pravil klasik Werich? "Každý se musí historicky znemožnit sám". Odpůrcové presidenta Zemana jej chtěli potopit a znemožnili se sami.

 

Jiří Jaroš Nickelli, ČSOL Brno I