Preference vládních stran padají

 

Sociálním demokratům údajně proto, že B. Sobotka nezaujímá čitelné stanovisko k migrační krizi. Hnutí Ano  ztrácí zřejmě pro Čapí hnízdo. Kádeuáci se mnohým jeví tradičně jako velcí obojetníci.

 

Asi to jsou faktory, které vedou ke ztrátě hlasů vládnoucích stran. Je zde však ještě jeden moment, o němž se nemluví. Snad ani nemůže, či nesmí.  Jde o vztah těchto stran k sudetům.

 

Vzorově v tomto směru si vedou KDU, o ČSL nemluvme, jde jen o bělobrádkovský trik. "Hrdinný a zásadový" jejich předseda se znemožňuje svým sudetomilstvím. Podporují ho v tom i další straničtí činitelé, zejména dříve pan ministr Herman.

 

Nečasovskou, ale i schwarzenbergskou oblibu  sudetů zdědila nejen současná TOP 09, ale i ČSSD. I když nejzjevněji v tomto ohledu pracuje paní ministryně M. Marksová, pan premiér ji zřejmě trumfuje. A to i svým vynálezem - česko-německým strategickým dialogem. Zlí jazykové o něm dokonce tvrdí, že je topista. Neprozradil to na něj Kalousek, který nabídl sociálním demokratům, že je TOP 09 podrží, pokud by se hlasovalo o důvěře  vlády, ale samotné jednání pana premiéra. On i L. Zaorálek provádí zahraniční politiku, která  jako by ze schwarzenbergského oka právě vypadla. Ale K. Schwarzenberga troufnout? To těžko.  Ten pán totiž o sobě prohlašoval, že je Böhme, nikoliv  Tcheche. A tak daleko pan B. Sobotka jistě nepůjde.  Ale co budoucnost může ještě skrývat? Jaká překvapení?  Dobře si ještě pamatujeme, jak jednoho krásného dne byl M. Gorbačov vyhlášen čestným Němcem roku. A kdyby se všechny plány povedly i B. Sobotkovi, pak ani to vyloučit nelze.  Přesto však od čestného Němce k nefalšovanému Böhmovi je ještě hodně daleko.

 

Brněnský primátor, ing. P. Vokřál, vydá ve svých sudetomilných krocích za celé hnutí ANO, které se zatím jako celek sudetomilně netváří.

 

Takže vládní strany ztrácejí přízeň voličů, přestože média se snaží o jejich popularizaci, zvláště pak pana premiéra, i hlasy svých voličů. Pokud i nadále se budou tak činit, přijdou o vládní buben a dostanou se na ošklivec. Ostatně již nyní si ho zaslouží.

 

O to se stará i ministr zahraničních věcí, který svými různými prohlášeními, např. jak Rusové přivážejí na hranice EU utečence, se dostává v očích ne nemnohých na úroveň pavlačové drbny. Nedávno savčenkovskými pohádkami bavil shromáždění EU B. Sobotka. Na štěstí neuspěl. Světová pověst Savčenkové holt nedosáhne takového ohlasu, jakému se těšila ta "něžná děvčátka" z P...R..., jejichž velkým obdivovatelem byl K. Schwarzenberg. Na další psí kusy mají však koaličníci ještě řadu měsíců. Tím hůře však pro nás!

 

Kdyby ten úpadek vládnoucí elit viděl TGM a E. Beneš, vyhnali by je z jejich obročí.

 

J. Skalský