Přátelská náruč …..

a trochu toho pravicového smrádku.

 

My Češi máme v sobě, jak tradiční pohostinnost, tak i historickou paměť. Své hosty vítáme, jak chlebem a solí, tak i otevřenou náručí. Patří to k naší slovanské kultuře i tradici.

 

V těchto dnech vítáme v Praze prezidenta Čínské lidové republiky Si Ťin – pchinga, nejvyššího představitele čínského lidu.  Naše přátelství s Čínskou lidovou republikou (ČLR) a jeho lidem se rodilo již za druhé světové války, v období  statečného boje ČLR za  nezávislost.  Před 67 lety jsme navázali vzájemné diplomatické styky. Pomáhali jsme ČLR a jeho lidu v jeho ekonomickém a politickém zrodu.

 

ČLR nikdy nezapomněla na to  „malé“ Československo uprostřed Evropy, které významně pomáhalo ekonomickému rozvoji Číny. Na to své daleké Československo nezapomněly, ani ty tisíce studentů a praktikantů, kteří získávali vzdělání v Československu. I po dlouhých letech, se těšíme ze vzájemného přátelství. Nestydíme se za to, vážíme si toho ! 

 

Na rozdíl od jiných ekonomicky a vojensky mocnějších států, jsme nečekali desítky let na náhlé procitnutí do reality. ČLR je nejlidnatější země světa, s druhou nejsilnější ekonomikou světa. Česká republika se tak zařadila mezi 30 států, které Si Ťin-Pching  navštívil.  Pro nás je potěšující, že se tak stalo po jeho návštěvách v USA, Ruské federaci či Velké Británie. 

 

Svět se mění, ta válkou rozvrácená a hospodářsky zničená  poválečná Čínská lidová republika, je dnes jedním z nejvyspělejších států světa. Její ekonomika roste závratným tempem, tak jako životní úroveň jejího lidu. Česká republika je příležitostí pro čínské investice, které jen letos dosáhnou téměř 100 miliard korun.  Největší firmy světa stojí v řadě čekatelů na svůj podíl na čínském trhu. Jen ti slepí, nebo zapšklí čeští politici to nevidí.  

 

Ke koloritu naší domácí politické scény patří již tradičně ti věční nespokojenci, různí extrémisté, nebo nenávistní a zapšklí politici, či prořídlé knížecí houfce, povětšinou z řad pravicové opozice.  Proto ty drobné výstřelky, provokace, které upoutají domácí, povětšinou pravicová media. Pro ta media stačí, když tito hrdinové vylezou na hradní střechu, či na pouliční „kandelábr “, nebo když se uváží u sloupů veřejného osvětlení, …media tak zaujmou a jak se zdá i potěší,  když strhnou i státní symboly. Tito mediální hrdinové si užívají  svých pověstných pět minut „slávy“ na vlnách propagandy naší veřejnoprávní TV. 

 

Pokrok ve světě nezastaví, jen trochu jej zasmradí.

 

Přemysl Votava

NS-LEV21