Praha kárá Budapešť za kritiku Benešových dekretů

 

Zatímco v Německu a Rakousku již není možné na problém více upozornit, jiní to dělají zřetelněji. A to se stalo, v prosinci došlo opět ke konfliktu nad Benešovými dekrety mezi Maďarskem a Českou republikou: Maďarský velvyslanec byl povolán na ministerstvo zahraničních věcí v Praze, poté, co předseda maďarského parlamentu Läszlö Köver kritizoval pokračující existenci dekretů, nejen pouze z hlediska sudetoněmeckého, ale i z pohledu maďarských vyhnanců z Československa. Köver českému deníku "Právo" prohlásil, že Česká republika a Slovensko nikdy neměly být přijaty do EU, pro Benešovy dekrety. Zdůvodnil svůj názor tím, že dekrety vycházející z principu kolektivní viny.

 

Tyto dekrety jsou "vyhaslé" pro Českou republiku, ale zůstanou součástí českého právního řádu, zdůraznil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na tiskové konferenci po setkání s maďarským velvyslancem v České republice, Tiborem Petö. Velvyslanec ho ujistil, že maďarská vláda nesdílí názor Kövera a stále má zájem o dobré vztahy s Českou republikou, stejně jako ministr Zaorálek. Ale to nestačí ministrovi zahraničí: "Oprávněně vyžaduji od maďarské vlády, aby nejen vyjádřila nesouhlas s předsedou parlamentu, ale také převzala odpovědnost za to, co jiní zástupci Maďarska vyjadřují." Obě strany by měly být schopny zajistit, aby vysocí politici nevydávali taková prohlášení jako Köver, je v prohlášení ministra zahraničí. "Očekávám, že se taková věc nebude v budoucnu opakovat", řekl šéf české diplomacie a dodal, že debata o zrušení Benešových dekretů je nesmyslná. Předtím dokonce i český ministr vnitra Chovanec kritizoval prohlášení Kövera. Šéf Parlamentu "měl zjevně špatný den", řekl Chovanec.

 

Zaorálkův předchůdce na ministerstvu zahraničních věcí, Karel Schwarzenberg (TOP 09), připomněl v souvislosti s procesem před vstupem České republiky do Evropské unie: "My jsme slyšeli částečně právě takové požadavky Mnichova a Vídně před patnácti lety. V té době, německá vláda a rakouský kancléř Schüssel tyto argumenty odmítli a řekli, že je důležitější, aby Česká a Slovenská republika byly členy EU. Ale měly by za to poděkovat". A to by měl také premiér Orbán pochopit, pokud chce udržet a rozvíjet spolupráci v rámci Visegrádské skupiny, jako Schwarzenberg.

 

CITÁT předsedy maďarského parlamentu László Kövera

"Česká republika a Slovensko by neměly být členy Evropské unie do té doby, dokud bude zákon založený na principu kolektivní viny součástí jejich právního systému."

 

Sudetenpost, 14.1.2016, str.2, bez jména a značky.

Pro České národní listy volně přeložil P. Rejf