Potvrzeno experty

 

   Americká investiční banka JPMorgan přeřadí koncem dubna Českou republiku v souvislosti s indexy státních dluhopisů ze skupiny vyspělých zemí do skupiny zemí rozvojových. Vede ji k tomu skutečnost, že příjem na hlavu se u nás pohybuje právě na úrovni, která je příznačná pro země rozvojové.

   Ve světle této informace je dobré položit si několik otázek. Například tu o směřování české politiky. Všechny vlády, které se za déle než čtvrt století ve Strakovce vystřídaly, hodnotily své vládnutí jako úspěšné. Co bylo vlastně jejich cílem, jestliže výsledkem tak úspěšných snah je pokles státu mezi rozvojové země.

   Tyto vlády by si patrně dobře rozuměly s bankovními experty, kteří  ujišťují, že pád mezi rozvojové země pro nás není prý vůbec špatný. Tento krok by totiž mohl zvýšit poptávku po českých státních dluhopisech. Když jsme figurovali ve stejné kategorii jako Německo či Švédsko, nebyli jsme v této kolonce premianty, vysvětlují experti. Když nyní budeme ve skupině společně s Nigérií a třeba Etiopií, každý si všimne, jak jsme oproti nim dobří. Naše dluhopisy pak půjdou na dračku.

   Další otázkou je chování firem, které si věčně ztěžují, že naše pracovní síla je prý pořád ještě příliš drahá. Některé z nich dokonce vyhrožují, že k nám začnou dovážet pracovníky z ještě chudších zemí, aby v této férové konkurenci český zaměstnanec poznal, kde je jeho místo.

   Politické strany nyní dumají, jakými tématy naplnit svoji předvolební kampaň. Možná by bylo pro voliče zajímavé, pokud by s nimi politici diskutovali o tom, jak se vlastně přihodilo, že na nás po čtvrtstoletí úspěšných reforem američtí bankéři pohlížejí jako na rozvojovou zemi.

   Díky těmto besedám by lidé pochopili, jak na tom ve skutečnosti jsme, a třeba by to mezi občany zvýšilo zájem o koupi státních dluhopisů.

Prof. J. Keller

Přišlo e-mailem