"Potřebujeme podporu státu"

Iris Ripsamová se uchází o předsednictví BdV v Bádensku-Württembersku

 

Arnold Tolg, od roku 1999 předseda Svaz vyhnanců (BdV) v Bádensku-Württembersku, již dlouho hledal nástupce. Očekává se, že se jím v dobnu stane poslankyně spolkového sněmu a radní Stuttgartu Iris Ripsamová. Je dcerou sudetoněmeckých rodičů a narodila se v roce 1959. Patří tedy ke generaci "přijímající odkaz (Bekenntnisgeneration)". V roce 2006 ji delegáti poprvé zvolili za zemskou předsedkyni Unie vyhnanců a uprchlíků (UdVF). Ve Východo a středoněmeckém svazu CDU/CSU  v současné době vykonává funkci pokladníka. Od června 2016 je ve spolkovém sněmu členkou výboru pro právní záležitosti a náhradní členkou výboru pro evropské záležitosti. V nich jsou takové předměty jednání, jako aktuální situace uprchlíků a odškodnění nuceně nasazených. Iris Ripsamová se po příchodu do sněmu okamžitě připojila k frakci  "skupina vyhnaných", která zasedá téměř každý týden. Na jaře delegace plánuje cestu do Pobaltí.

 

Před několika týdny byla poslankyně působivě potvrzena na svém postu zemské předsedkyně UdVF. V rozhovoru se zemským předsedou sudetoněmeckého landsmanšaftu, mluvila o prioritách práce UdVF v příštích několika měsících: "posílím spolupráci s novým pověřencem parlamentní frakce CDU pro záležitosti vyhnanců, Raimundem Häserem. Domnívám se, že dobře koordinovaná spolupráce je  pro nás stále důležitější. Takže bychom ji měli při budoucích akcích UdVF spolu s BdV Badenska-Württembergska a landsmanšafty upevňovat a prohlubovat. Mám na mysli například obřad na Schlossplatz ve Stuttgartu na výročí Charty německých vyhnanců ze dne 5. srpna 1950 a na Dni památky obětí útěku a vyhnání dne 20. června."

 

Iris Ripsamová chce úzce spolupracovat na úrovni jednotlivých zemí, zejména s ministrem vnitra Thomasem Stroblem (CDU), novým zemským pověřencem pro vyhnance a navrátilce, "Známe se už několik let a zatím funguje spolupráce dobře. Tady v Bádensku-Württembersku pochází každý čtvrtý z vyhnanecké, nebo uprchlické rodiny. Podle mého názoru je o to nutnější posílit podporu vyhnancům v oblasti kultury a domácí péče (klíčové téma § 96 spolkového zákona o uprchlících). BdV potřebuje, aby se vyrovnal se svými úkoly, vládní financování ze strany spolkové země Bádensko-Württembersko."

Sudetenpost, 9.2.2017, str. 5

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf