Porušení práv menšin při rozšíření města Opole bylo tématem diskuse kancléřky Merkelové

s premiérkou Szydłovou

 

Angela Merkelová se setkala dne 7. února 2017 se zástupci německé menšiny v Polsku. Na německém velvyslanectví diskutovali o současné politické situaci v Polsku. Požadavek na konání německo-polského kulatého stolu a na podporu německé menšiny uplatnila spolková vláda.

Jednání s kancléřkou se zúčastnil polský poslanec Sejmu z německé menšiny, Ryszard Galla, předseda a mluvčí představenstva Asociace sociálně kulturních společností Němců v Polsku (AGMD), Bernard Gaida a vůdce AGMD z opolského Slezska, Rafał Bartek. Kancléřka naznačila již na začátku zasedání, dříve než dostala informaci o aktuální situaci německé menšiny, že problému rozšíření města Opole je si vědoma a že jej projednala při dřívějších setkáních s premiérkou Szydłovou.

 

Během setkání, Galla, Gaida a Bartek poděkovali Merkelové za dosavadní podporu německé menšiny v Polsku, ze strany německé spolkové vlády. Důležitým tématem jednání byly požadavky vznesené při německo-polském kulatém stolu, kde německá menšina očekává podporu v otázkách vzdělávání a výzkumného centra německé menšiny. Také byla diskutována současná politická situace v Polsku, z pohledu německé menšiny. Rozhovor byl také dobrou příležitostí k odhadování budoucnosti, zejména tváří v tvář nadcházejícím parlamentním volbám. Zástupci Němců v Polsku vyjádřili naději, že stejně jako v minulých letech, bude mít CDU/CSU podporu německých menšin ve svém volebním programu. Kancléřka ujistila, že otázka německé menšiny je v programu uvedena. Také oznámila, že problematika národnostního školství v Polsku bude projednána na setkání s ministrem zahraničí Sigmarem Gabrielem a ministrem vnitra Thomasem de Maizière.

Kancléřka dostala šátek od fotbalové školy německé menšiny, s logem německé menšiny, a pozvání na pouť národnostních menšin, která se bude konat 4. června v Sankt Annaberg.

Vídeň / Opole, dne 9. února 2017

Obrázek kancléřky Angely Merkelové a zástupců německé menšiny v Polsku lze nalézt zde . (SdP34); Foto: Německé velvyslanectví ve Varšavě

Sudetendeutscher Pressedienst (SdP), Rakousko

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf