Polsko ještě není ztraceno

 Studijní text

Společnost pro podporu Němců ve Slezsku, Braniborsku, Pomořansku, východním a západním Prusku ( AGMO ) vždy sledovala politický vývoj v Polské republice. Výsledky tohoto vývoje rozhodujícím způsobem ovlivňují budoucnost našich spoluobčanů ve Slezsku, Pomořansku, jakož i ve východním a západním Prusku. Nelze popřít, že rozhodnutí nových vládců ve Varšavě výrazně zhoršily postavení německé menšiny v Polské republice.

 

Platí nyní rčení "Ti, kteří spí v demokracii, probudí se v diktatuře"? Tak zlé to u našeho východního souseda není, ale obavy, které vyjadřuje velký počet občanů Polské republiky, kteří na ulicích protestují proti politice své vlády, nás nutí k zamyšlení. Vidí v nebezpečí ty svobody, které čas vyrval komunistické tyranii, v boji, který přispěl ke konci Varšavské smlouvy a Sovětského svazu.

 

Jak reagovat? Slova směrovaná k Polsku jsou působivá: vysoce postavený politik CDU požaduje sankce, sociální demokrat hovoří o "Putinisaci" a německý člen Evropské komise vyzývá - k ustanovení „dohledu“ nad Polskem. Poslední návrh svědčí o nedostatku historické citlivosti - a umožňuje polské vládě udržovat nacionalistické myšlení a vydávat se za mučedníka.

 

Pokud máte zájem zjistit, jaká je zejména situace organizací německé menšiny v Polsku, klikněte na tento odkaz: http://www.agmo.de/aktuelles/mitteilungen/329-noch-ist-polen-nicht-verloren

 

Naše náklady jdou nejen na projekty, ale i politické analýzy a šíření informací. Vážíme si vaší podpory. Zde najdete veškeré informace k tomu, aby jste nás podpořili: www.agmo.de/mithelfen/spenden

 

Vaše AGMO eV - Společnost pro podporu Němců ve Slezsku, Braniborsku, Pomořansku, východním a západním Prusku      

Ilustrované zprávy a fotografie lze nalézt také na Internetu na http://www.hausderheimat.at

Sudetoněmecká tisková služba (SdP)

Rakousko

Vídeň/Bon, 18.2.2016

Volný překlad pro České národní listy P. Rejf