Polsko chce po Německu válečné reparace

 

Polsko má právo požadovat válečné reparace od Německa, tvrdí polští experti. "Polsko se reparací vzdalo," kontruje německý ministr zahraničí Steimeier.

 24.únor 2016 - 21:22

 

"S odmítnutím sovětských reparací, Polsko také 24. srpna 1953 odmítlo i reparace od Německa jako celku," uvedl k případu nedávno německý ministr Frank-Walter Steinmeier a dodal, že podle jeho názoru neexistují žádné právní pochybnosti o účinnosti tohoto odstoupení.

 

"To byla argumentace Německa, ale rozhodnutí v roce 1953 rezignovat na reparace nebylo rozhodnutím suverénního polského státu, ale určené Stalinem," objasňuje historii prof. Grzegorz Kucharczyk z Ústavu dějin.

 

"Nikdy Polsko nedostalo úplnou reparaci za zločiny na nich spáchaných, za masové vraždění Poláků. Ale formálně bylo výslovně uvedeno, že PRL byl suverénní stát, nezávislý a mající všechny nezbytné podmínky pro to, aby rozhodoval o všech svých záležitostech a také s ohledem na reparace," řekl prof. Mieczyslaw Ryba, historik z Katolické univerzity v Lublinu.

 

Řekové zabaví Němcům majetek, Berlín nechce platit válečné reparace

 

Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński připomněl, že rezignace z roku 1953 nebyla registrována u OSN, a proto ji lze považovat za neplatnou.

 

"Je skutečností, že registrace nebyla a nemohla být, protože rezignace na reparace v roce 1953 byla jednostranným aktem a ten jako takový nemůže být registrován u OSN,"  upozornil  prof. mezinárodního práva. Karol Karski, právník z varšavské University.

 

"Všimněte si, že toto prohlášení předsedy Kaczyńského bylo odvetou na globální útok  německých médií proti polské vládě, kde ji přirovnaly k totalitnímu státu, podobném jako Putinovo Rusko. Projev předsedy Kaczyńského měl ukázat jaké jsou vyhlídky vzájemných vztahů v perspektivě morálky. Morální škody na polském národu způsobené německými okupanty jsou obrovské.  V tomto ohledu posouzení našich nároků ze strany Německa není správné a je nechutné," řekl prof. Ryba.

 

rp,prvnizpravy.cz,kresy