Politico vysvětlil, proč v Evropské unii tajně podporují Trumpa

 

© AFP 2016/ Timothy A. Clary Světový tisk 06:50 23.09.2016Získat krátkou URL Politico 11021320

 

Mnozí evropští politici by byli raději, kdyby se prezidentem USA stal Donald Trump, a ne Hillary Clintonová, ačkoliv otevřeně o tom nikdo nemluví, píše Politico. Podle slov autora článku Matthewa Karnitschniga neproběhne ani jeden den bez toho, aby nějaký vysoce postavený evropský politik nevyjádřil obavy ohledně možného vítězství Trumpa. „Nicméně v některých kruzích prosvítá bouřkovým oblakem Trumpa alespoň malý paprsek naděje", uvádí Karnitschnig. „Ani jeden evropský politik se k tomu nepřizná veřejně, ale pro některé z nich znamená Trump možnost osvobození od amerického vlivu, která se naskýtá jednou za generaci".

 

Během několika desetiletí s kritikou na adresu Washingtonu v Evropě vystupovali jak pravicoví, tak levicoví představitelé. „Ve skutečnosti negativní stránky amerického vlivu jsou jednou z mála věcí, spojujících evropské politiky…", píše Karnitschnig. Vyjmenovává pět hlavních důvodů, proč mnozí z nich tajně „fandí" Trumpovi. Za prvé, Evropané nejsou spokojeni s Transatlantickou obchodní a investiční dohodou (TTIP) o volném trhu mezi USA a EU, která je už několik měsíců ve stavu nejistoty. Oponenti dohody ji nazývají „trojským koněm" obchodu, určeným k tomu, aby byl zvýšen vliv amerických společností v Evropě. Trump se domnívá, že obchodní dohody tohoto typu poškodí americké dělníky. Za druhé, Trump se vyslovuje proti NATO a mnozí evropští politici chtějí armádu Evropské unie. Americký miliardář se nikdy netajil nespokojeností s tím, že Evropa se v otázkách obrany spoléhá na USA. Třetím důvodem je rozsáhlý program sledování, který USA používají vůči všem. Objevy Edwarda Snowdena ukázaly, že před Agenturou národní bezpečnosti USA se nemůže nikdo schovat, ani Angela Merkelová.   EU a USA dosud spolupracují v otázkách rozvědky, ale Trumpovo vítězství to může ukončit, domnívá se autor. Za čtvrté, vliv bank z Wall Street na Evropu je už dlouho pro mnohé obyvatele kontinentu „posedlostí", píše dále. Karnitschnig uvádí jako příklad předsedu Evropské komise Jean-Claude Junckera, ostře reagujícího na to, že jeho předchůdce v této funkci, José Manuel Barroso, získal práci v Goldman Sachs — jedné z bank, která, podle Junckerových slov, přispěla ke světové ekonomické krizi. Prezidentství Trumpa bude skvělým důvodem k tomu, aby byl omezen vliv amerických bank na EU, dochází k závěru autor. Za pátý důvod považuje škodolibost — „největší sílu", která údajně hýbe Evropou v této situaci.

 

Karnitschnig vysvětluje, co má na mysli: většina Evropanů nikdy nevěřila prohlášením Washingtonu o výjimečnosti a morální převaze USA. Vítězství Trumpa bude podle jejich názoru důkazem toho, že USA mají právě tolik problémů jako Evropa.

 

Číst dál: https://cz.sputniknews.com/svetovytisk/20160923/3864041/proc-evropska-unie-tajne-trump.html