Podpora postojům krajského hejtmana

JUDr. M. Haška

 

Vážená paní ředitelko!

 

Jménem organizace Českého svazu bojovníků za svobodu v Boskovicích vyjadřuji plnou podporu statečným postojům našeho pana krajského hejtmana JUDr. Michala Haška jak k výrokům pana náměstka brněnského magistrátu pana Hollana o českém národě, tak k jeho postojům k osvobození vlasti,které zaujal při pietních aktech k 70.výročí osvobození Brna a Moravy Rudou armádou, Čs.armádním sborem L.Svobody a Rumunskou královskou armádou.

 

Pan krajský hejtman podle nás odbojářů a legionářů zastává své postoje k našim nedávným dějinám pravdivě, objektivně a konzistentně. Pana hejtmana nelze ohlupovat neobjektivními povídačkami o pozici českého národa v našich zemích za protektorátu, jak se to snaží - bohužel - i někteří zástupci brněnské samosprávy, k nimž v poslední době patří pan zastupitel Hollan.

 

My odbojáři máme za to, že pan hejtman vyžaduje obecnou omluvu na panu Hollanovi oprávněně. Podle nás pan Hollan blábolí o jakémsi vymyšleném podílu Čechů na likvidaci Židů a Romů u nás hotové nesmysly. Jeho výroky jsou protiobrazem našich skutečných událostí za protektorátu. O tom všem my odbojáři,a my, kteří jsme z rodin vyvražděných nejen říšskými nacisty,ale i československými Němci, jsme dobře zpraveni.

 

Současné brněnské smiřovačky s landsmannschafty a s jejich praporečníkem panem Berndem Posseltem, za jehož přítele se údajně pan Hollan pokládá, jsou podle nás odbojářů v příkrém protikladu s dekretálním základem naší ústavy a s morálním odkazem obětí nacismu za ohavného protektorátu.

 

K tomu uvedu jen jako příklad  osobní charakteristiku. Pocházím z rodiny, kterou udal pro odboj (Obrana národa) karpatský, později moravský Němec Alfred Chwatik Tugemann. Následkem udání zahynul můj strýc z matčiny strany náčelník Sokola Štěrbáček v Osvětimi, a můj dědeček z matčiny strany následně na výslechy gestapa. Z otcovy strany zahynul v Osvětimi další strýc, rovněž člen ON.  Další otcův bratr byla za převoz zbraní vězněn v Breslau, když se vrátil v roce 45,vážil 36 kg. Další příbuzný z matčiny strany, člen odboje KSČ L.Kunc, byl gilotinován na Pankráci 20.II.1945.

 

 A takových je v naší organizaci celá řada. Myslím, že by se pan Hollan neodvážil pozůstalým po těchto bojovnících proti hitlerismu říkat do očí své bajky a nesmysly, ale ani v tom si dnes za výbojů sudetů  proti republice člověk nemůže být jist...

 

I z těchto osobních a morálních důvodů stojíme jako odbojáři a pozůstalí za panem krajským hejtmanem. Považujeme výroky pana Hollana nejen za ignorantské, ale i za nemorální a nepravdivé.

 

Přejeme panu krajskému hejtmanu i Vám mnoho zdaru ve Vaší záslužné práci pro náš kraj.

S pozdravem

PhDr. Jiří Jaroš Nickelli,

předseda OV ČSBS Boskovice

 

ČSBS Boskovice, Sokolská 13, 680 01 Boskovice