Pod vedením komunistické strany se ČLR zaměřila na technologický průlom

 

Ve dnech 5. – 15 3.2017 se v Pekingu uskutečnila 5.schůze „Všečínského shromáždění lidových zástupců“ (Čínského parlamentu).

Obsahem bylo projednání výsledků sociálně ekonomického rozvoje za rok 2016.

 

Podle údajů statistického úřadu ČLR došlo na počátku 13.pětiletky (2016 – 2020) ke zpomalení ekonomického růstu. V porovnání se světovým vývojem je však tento růst dostatečně vysoký a  vyšší než světový průměr.

V porovnání s rokem 2015 se HDP zvýšil o 6.7%. Statní statistický správa zdůraznila, že se v porovnání s minulostí zvýšila kvalita ekonomického růstu, díky rychlosti rozvoje vysoce technologických odvětví, za což lze vděčit rozsáhlým inovacím.

Konkrétní údaje jsou působivé. V roce 2016 bylo dosaženo pokrytí Internetem 53,2% obyvatelstva. V současnosti je v ČLR 730 milionů uživatelů sítě, o 42,99 milionů více než v roce 2015.

Objem produkce automobilů, poháněných novými zdroji energie se zvýšil o 40% a objem produkce průmyslových robotů o 30,4%.

 

Výdaje na vědeckovýzkumné a vývojové instituce se zvýšily o 9,4% a dosáhly 221 miliard USD. V roce 2016 bylo vydáno 295 tisíc patentů na čínské vynálezy. Celkový počet dosud platných patentů převyšuje 1 milion.

 

V roce 2016 pokračoval růst jednoho z důležitých ekonomických ukazatelů – produktivity práce. Na jednoho pracujícího připadlo 14 tisíc USD. V porovnání  s rokem 2015 došlo ke zvýšení o 6.4%.

 

V roce 2016 došlo i ke zvýšení podílu vkladu konečného spotřebitele do růstu HDP. Podíl činil 64,6% - o 4,9% více než v roce 2015

Rostoucí rozsah skutečné spotřeby domácností potvrzují přesnost ostatních makroekonomických údajů.

 

Konečná spotřeba není pouze nejdůležitějším ukazatelem ekonomického růstu, ale i jeho hlavní hybná sílou, poněvadž tím, že domácnosti vytvářejí  na trhu platebně schopnou poptávku ovlivňují růst výroby.

Tento ukazatel je doplňován i jiným – v ČLR pokračovalo snižování podílu výše výdajů obyvatelstva na potraviny v celkových nákladech jejich spotřeby. V roce 2016 tento ukazatel tvořil 30% - v porovnání s rokem 2015 došlo ke snížení o 0,5%.

Blahobyt čínského obyvatelstva roste a domácnosti věnují stále více prostředků na nákup drahého průmyslového zboží a volnočasové aktivity.

 

Na zasedání parlamentu vystoupil se zprávou o činnosti vlády  5.března premiér Li Kche-čchiang. Potvrdil, že reálný sektor ekonomiky byl a zůstane i nadále základem rozvoje ČLR.

Hlavním úkolem na rok 2017 a v celém 13. pětiletém plánu je vyvíjení tlaku  na prosazování inovací a rozvoj vysoce technologických provozů. Ty musí nahradit extenzivní výrobu a modernizovat ekonomickou strukturu.

 

Přeměně čínské ekonomiky z montážní „haly“ ve stát se soudobým, vysoce technologickým průmyslem, má napomoci i program „Made in PRC 2025“, který byl spuštěn v roce 2015.

Orientace vedení Čínské komunistické strany na průlom v ekonomice prostřednictvím „vědeckých provozů“, které mají zajistit další růst HDP má plánovitý a důsledný charakter. 

Na příklad 27.2.2017 vicepremiér Ma Kaj vyzval vedení všech čínských oblastí a podniků, aby prosazovali „inteligentní“ provozy, jako hlavní směr transformace a modernizace zpracovatelského průmyslu ČLR.

 

Úspěchy čínských komunistů jsou v této oblasti nezpochybnitelné. Pro budoucnost si však staví ještě rozsáhlejší úkoly.

Ve zprávě premiéra Li Kche-čchianga se na příklad hovoří o rozpracování a komercializaci technologií v oblasti nových materiálů, umělé inteligence, čipů, průmyslových robotů, biofarmakologie, mobilních telefonů páté generace atd.  

 

Za významný úkol považuje vedení ČLR průběžné řešení problémů nezaměstnanosti, která vzniká po uzavírání podniků se zastaralými provozy, na příklad v odvětví metalurgie. Strana si postavila úkol důsledně rozšiřovat podnikatelskou a inovační aktivitu, jako účinný způsob stimulování zaměstnanosti.

 

Programem institucionálních reforem je přesně a postupně rozšiřována sféra působnosti trhu, do které je implantována smíšená forma vlastnictví.

Vláda nebude privatizovat velké státní podniky, ale bude je reorganizovat, stejně jako řízení státních aktiv tak, aby byla zvýšená rentabilita státních podniků a účinnost přerozdělování zdrojů v této oblasti. (Podle čínských ekonomů jde o „intenzifikaci dozoru nad státními aktivy.“

 

V budoucnosti se rovněž předpokládá další vyrovnávání práv a možností soukromého kapitálu. Rovněž bude zvyšován podíl soukromých struktur v reformování státních podniků.

Vláda neutajuje fakt, že se ČLR dosud nestala v pravém smyslu slova „sociálním státem“. Považuje tuto skutečnost za problém, který je potřeba řešit.

V roce 2017 plánuje rozšířit starobní důchodové zabezpečení pro větší počet obyvatelstva, stejně jako rozvoj zdravotnictví a zdravotního pojištění.

 

Zasedání parlamentu potvrdilo úspěchy plánovitého rozvoje ekonomiky. Při tom sehrálo hlavní úlohu státní řízení ekonomiky za využívání tržních nástrojů. Ty však byly využívány pouze do té míry, aby v souladu s plánem pomáhaly zajišťovat růst ekonomiky a zvyšování kvality života obyvatelstva. 

 

Vedení KS Číny opět zdůraznilo význam obrany socialismu

 

Prezident, generální tajemník ÚV KS Číny a předseda Ústřední vojenské komise Si Ťin-pching se na 5. zasedání parlamentu setkal 12.3.2017 s poslanci, představujícími základní jednotky Čínské lidové osvobozenecké armády (ČLOA).

Ve svém vystoupení vyzval k prohloubení svazku ozbrojených sil s lidem a zdůraznil význam vědecko technických inovací pro zvýšení bojeschopnosti armády.

 

V období od 18.sjezdu KS Číny v roce 2012 proběhla v ozbrojených silách historická reforma, kterou bylo zabezpečeno markantní zvýšení bojových schopnosti pohotovosti ozbrojených sil.

Prezident poukázal na hluboké pozitivní přeměny životní úrovně a životního stylu čínského lidu. Zmínil se i o pokroku ve vývoji zbraní a bojové techniky ve světě.

K tomu uvedl „Musíme s větší naléhavosti protlačovat vědecko technické inovace“. 

Vyjádřil nutnost zvyšování úrovně strategického plánování při prosazování nových technologií do výroby zbraní a posilování spolupráce lidu a armády při výcviku vysoce kvalitního personálu ozbrojených sil.

Obrátil se i k velení ČLOA, aby zefektivnilo své úsilí při výstavbě ozbrojených sil a zvyšovalo jejich kvalitu dokonalým využíváním nových zbraní. 

 

Systém výcviku vojenského personálu musí být posílen i náborem nových vysoce kvalitních branců. Základem zvyšování bojových schopností ozbrojených sil se musí stát vysoká vědecko technická úroveň nových velitelů i mužstva. 

 

Poznamenal, že cílem rozhodnutí ÚV KS Číny o vytvoření centrální komise pro integraci vojenského a občanského vývoje je posílení centralizovaného a jednotného vedení. Veškeré úsilí bude zaměřeno na odstranění institucionálních bariér a na vypracování dokonalé politiky spolupráce armády  s lidem.

 

 

Podle autora Viktora Piroženka

Přeložil a upravil:K.K.

Виктор ПИРОЖЕНКО www.strategic-culture.org.